Érdi Mári Európa-bajnoki bronzérmes Laser Radial U17 korosztályban

Dániában az Aarhus-öbölben, Egaaban június 28 és július 3. között megrendezett Laser Radial ifjúsági Európa-bajnokságon Érdi Mária a 3. helyen végzett az U17 korosztályban. Az U19-esekkel összesített listán pedig a 13. lett.

Ez idén Érdi Mári harmadik világ-, vagy Európa-bajnoki érme, hiszen bronzérmes volt a Byte világbajnokságon, majd ezüstérmes a Byte Európa-bajnokságon is.

A lányoknál 18 nemzet 77 hajója versenyzett, és közülük 22-en voltak 17 éven aluliak. A mezőny erejére jellemző, hogy az Érdi Mári megelőző 12 ellenfél 11 különböző országból jött.

A tizenkét futamos, jószeles versenyen 2-2 kieső futamot számítottak. Mári a második futamból kiállni kényszerült, és két gyenge futama volt. Négy alkalommal viszont a legjobb tíz között ért célba, és ebben akadt 3. és két  4. helyezése is.  U17-ben a még jobb eredményhez volt közelebb. Ha csak az egyik rosszabb futama helyett az átlagteljesítményét sikerül hoznia, Európa-bajnok is lehetett volna, míg a bronzérmét nem fenyegette komolyan senki.

A lány mezőnyben nem ő volt az egyedüli magyar. Hirschler Ludovika a 43., Hirschler Rebaka pedig a 44. helyen végzett, és 11. lett az U17-esek között.

A fiúknál 155-en versenyeztek. Scharf Máté és Bujdosó Mátyás a selejtezők után az Ezüst csoportba kerültek, ahol aztán a 33. és a 37. helyen végeztek.

A körülményekről, a versenyről és Érdi Máriról mondta Eszes Tamás: 

„Aarhus mellett rendezték az Európa-bajnokságot, és azt mondhatom, életemben nem találkoztam még ilyen rossz vitorlázó körülményekkel. Forgolódó szél volt, össze-vissza fújt, ha egyáltalán fújt... A lányoknál ráadásul nem csináltak csoportokat, úgyhogy nyolcvan hajó rajtolt egyszerre egy hosszú rajtvonalon a forgolódó szélbe, ami azt jelentette, hogy a szerencse ötven-hatvan százalékban játszott szerepet a végeredményben, ami túl sok. A hat nap alatt tizenkét futamot rendeztek, a legrosszabb két eredményt kiejthették a versenyzők, s ez még nem is lett volna baj, hiszen Márinak mindössze két rosszabb eredménye volt, ám az egyik futamon illegális testmozgás miatt kapott két sárga lapot, emiatt ki kellett állnia a versenyből. Ez azt jelenti, hogy túl sokat húzta testtel a hajót, ami a felnőtt mezőnyben teljesen normális, sőt, még kevés is, az ifjúságiak között viszont ezzel a technikával kilóg a mezőnyből, és akik valami miatt kilógnak, azokat a bírók büntetik. Onnantól viszont már nem nagyon kockáztathatott, nem hibázhatott. Az első három helyért szoros küzdelem zajlott, a két gyengébb eredményű futam - ezek nem a valós tudását tükrözték - miatt viszont meg kellett elégednie a bronzéremmel" - mondta Eszes Tamás, aki a fentiek ellenére tökéletesen elégedett tanítványa teljesítményével, főleg, hogy ezeket a jó eredményeket hatalmas sorozatterhelés alatt is képes hozni.

„Nagyon jól éreztem magam az Európa-bajnokságon, de mentálisan nagyon megterhelő volt, hogy hat napon keresztül minden nap reggel tíztől délután hatig a vízen voltunk és órákat töltöttünk várakozással, amíg feltámadt a szél, vagy amíg újrarakták a pályákat - nyilatkozta a 16 éves Érdi Mári. - Sok volt a korai rajt, ami azt jelenti, hogy minden futamon többször kellett elrajtolni - mindezek, és az óvástárgyalások miatt nagyon kevés idő maradt a pihenése. A lényeg azonban, hogy összességében nincs okom a panaszra - örülök ennek a bronzéremnek."

Laser Radial Ifi EB Lány eredmények

Laser Radial Ifi EB eredmények