Érdi Mári: csodálatos volt, de még sok dolgunk van

Csodálatos volt az éremfutam - mondta Érdi Mári januári világkupát értékelve a Hunsail.hu-nak. Elárulta, miben fejlődött tavalyhoz képest és beszélt a hibák fontosságáról, valamint a tokiói olimpiára való felkészülésről is.

Hogyan értékeled a Miamiban elért helyezést? 

A Miamiban rendezett világkupán elért 4. helyezésem az eddigi legjobb felnőtt eredményem, úgyhogy nagyon örülök neki. A Medal Race-ről meg ne is beszéljünk! Csodálatos élmény volt megnyerni és borzasztóan élveztem azt a futamot! Ezen a versenyen mindenki ott volt, - egy nagymenő kivételével - az egész mezőny, azok, akik augusztusban a világbajnokságon majd a kvótákért fognak küzdeni. A verseny elején látszott, hogy még gyakorolnom kell a versenyzést azokon a napokon, amikor kiszámíthatatlanul be fog jönni egy oldal. Sajnos türelmetlen vagyok és mindig meg akarom nyerni a futamokat, ez a hozzáállás azonban nem túl kifizetődő az ilyen napokon. Ami óriási előrelépés a múlt évhez képest az a nagyszeles sebességem. Amikor elkezdett fújni a szél, én voltam az egyetlen, aki tudta tartani a lépést az angol lánnyal. Sőt, néha még gyorsabb is voltam, pedig ő jelenleg a világ leggyorsabbja erős szélben. Egyébként vele edzettem Palamosban télen. Még egy dolog, aminek köszönhetem az ekkora ugrást sebességben: az pedig az edzőm, Ian Ainslie segítsége. Nagyon szeretem vele a közös munkát és érzem, hogy minden nap fejlődök mellette. Olyan apró részleteket észrevesz a motorosból, amiket én sem érzek magamon. Márpedig ezek a pici részletek segítenek megtalálni azt a sebességpluszt, ami a versenypályán nagyon megkönnyítheti a dolgomat. Összességében pozitívan értékelem ezt a versenyt, de még rengeteg munka áll előttünk Tokióig.

A tokiói felkészülés szempontjából mi volt a leglényegesebb Miamiban?

Ezekre a versenyekre azért utazunk, mert itt tudjuk összemérni magunkat a világ legjobbjaival és meglátjuk azt, miben vagyunk jók és miben kell még fejlődnünk az olimpiáig. Persze, ha valami jól megy, annak mindig örül az ember, de a hangsúly főleg a hibákon van, mert azokból tudunk a legtöbbet tanulni. Ha sikerül kijavítani őket a következő versenyig, abból lesznek a nagy előreugrások az eredménylistán.

Mi a következő fontos verseny addig hol és hogyan készülsz?

A következő fontos verseny Palma de Mallorcán lesz április elején. Márciusban ott fogok edzeni, februárban pedig Ausztráliába utazom három hétre, ahol a japán lánnyal fogok készülni. Oda az edzőm, Ian is el fog kísérni és a japán lánynak is ott lesz az ausztrál edzője, Arthur Brett. Szeretnénk velük egy hosszú távú, az olimpiáig tartó együttműködést kialakítani és ez annak az együttműködésnek az egyik első lépése. Szerintem nagyon hasznos lesz ez a három hét. Ian és Arthur mindketten nagyon nagy tudással rendelkeznek és a japán lánytól is sokat tanulhatok.

Fotó: Richard Langdon, Jesus Renedo / Sailing Energy / World Sailing