Érdi Mári csaknem húsz helyet javított a vébén

Nagyot lépett előre a női Laser Radial világbajnokságon Érdi Mári a kedden elért 6. és 2. futameredményeivel.

A selejtezőt a 34. helyen zárta Érdi Mári a japán Sakaiminatoban zajló női Laser Radial világbajnokságon. A 111 fős mezőnyt a rendezők két csoportra osztották, összesen öt futam során alakultak ki a döntő mezőnyei. Mári a kvalifikációban „begyűjtött” egy fekete zászlós korai rajtot, mellette nagyon egyenletesen vitorlázott, a legjobb helye 14., a legrosszabb 18.  volt.

A verseny negyedik napján rendezték a döntő első két futamát, amelyeken a magyar vitorlázó 22. és 33. helyeken futott célba. Ezzel az összetett lista 37. helyén állt – akkor. A következő két futamban kedden azonban kitűnő helyeken végzett, 6. és 2. lett. Így a nap végére a 18. helyre ugrott előre.

A kvalifikáció végén a svéd Josefin Olsson vezetett az amerikai Paige Railey és a riói olimpiai bajnok holland Marit Bouwmeester előtt. A döntő első két futamát követően a svéd versenyző maradt az élen, mögé azonban a török Ezel Gücem és a finn Tuula Tenkanen jött fel. Railey és Bouwmeester egyelőre az 5., illetve a 4. helyre csúszott. Újabb két futamot követően már a dán Anne-Marie Rindom áll az élen, második és harmadik továbbra is a török, illetve a finn versenyző. A keddin végig vezető svéd Josefin Olsson bár nyert egy futamot kedden, a 8. helyre csúszott vissza, mivel a döntő második futamában másodszor is megfütyülték.

A világbajnokság kvótaszerzési lehetőség is a 2020-as tokioi olimpiára, ezúttal 10 helyet osztanak. Teljesen más téttel száll vízre, akinek már megszerezte az indulási jogot, mint aki még nem. Érdi Mári az első lehetséges alkalommal, tavaly a dániai Aarhusban már kvalifikált az olimpiára, így számára ez már nem cél, sokkal inkább a tesztelés, a versenyrutin mélyítése, - no, meg persze a világbajnokság azért világbajnokság.

részletes eredményeket itt lehet nézni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Junichi Hirai / Bulkhead