Elsőre nem jött össze az ifjúsági 420-as és laser bajnokság

Négy nap alatt másfél, illetve egy futamot sikerült teljesíteni Alsóörsön az ifjúsági 420-as és laser radial, illetve 4.7-es bajnokságon.

A megfelelő szél hiánya tett keresztbe az idei ifjúsági 420-as és laser laser radial, illetve 4.7-es bajnokságnak: augusztus 27. és 30. között. Azaz négy nap alatt összesen egy teljes, valamint egy rövidített futamot tudott megrendezni a 420-as és a laser radial osztályoknak, a laser 4.7-es mezőny eddig sem jutott: egy teljes és egy törölt futammal zárta a versenyt – ami így bajnokságként nem, Audi kupaként viszont értékelhető volt.

A verseny első napján, kedden mintegy másfél órás parti halasztás után a vízen próbálkozott Kárpáti Bence versenyvezető és csapata, de az eleinte bíztatónak tűnő szélmérési információk ellenére a mezőny nem töltött többet egy óránál a vízen – érvényes, sőt, elindított futam nélkül. Szerdán pedig az egész nap parti halasztással telt.

A bajnokság utolsó előtti napjára egy órával korábbra, reggel 9-re hozta előre a főrendező, ami bejönni látszott, hiszen bíztató, 10 csomó körüli északkeleti-keleti szélben ment el az első rajt és bár gyenge szeles, de korrektnek tűnő első futamot teljesítettek a mezőnyök. A futam után a jobbra forduló szélben a pálya megfontolt átrendezését követően indult a következő futam immár 6 csomónál nem nagyobb szélben. A rajtok után hamarosan egyértelmű lett, hogy teljes futamot nem sikerül teljesíteni, főleg a laser 4.7 mezőnynek, amely csak másodjára tudott elrajtolni, így további értékes perceket veszített. A legnépesebb osztály futamát nem sokára érvénytelenítette is a rendezőség, a másik két osztály menetét pedig rövidítve mentette meg a második futamukat.

Pénteken, a verseny zárónapján szintén korai rajtra készült e rendezőség és a mezőnyök, de végül nem sikerült elhagyni a kikötőt, azaz parti halasztással telt a verseny zárásáig hátralévő idő. Így magyar bajnokságot nem sikerült értékelni, a névadó szponzorról elnevezett Audi kupa nemzetközi versenyt viszont igen, hiszen az már egy érvényes futam teljesítése esetén is versenynek számított.

A tervek, illetve a laser osztályszövetség javaslata szerint a bajnokság a jövő heti Európa kupa versenyem folytatódik. A 420-as osztály pedig a szeptember végi felnőtt laser bajnokságba csatlakoznának be.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség