Elment a legidősebb Kékszalag-résztvevő

Elhunyt Lettner Ferenc a Nemere II. 1955-ben Kékszalag-rekordot felállító csapatának tagja, aki ráadásul a verseny történetének legidősebb aktív résztvevője is, hiszen 2007-ben 94 éves korában, ötvenkét évvel a nagy győzelem után újra végighajózta a versenyt!

Dr. Lettner Ferenc 1914-2011Dr Lettner Ferenc  (1914-2011)

Gépészmérnök, nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanár egyike a régi vitorlázó dinasztiák neves személyiségeinek. 

A vitorlázás élményével először középiskolás korában, egy balatoni nyaralás során találkozott, ahol egy Balatoni dingi segítségével sajátította el annak alapjait, melyet később a hazai vizeken akkoriban megjelent Kalóz típuson eltöltött évek követtek. Versenyzőként később nagy segítségére volt a repülőgépek tervezése során szerzett tapasztalata.  

Az 1950-es években kezdetben saját Csillaghajójával, később a Carioca nevű Dragon típusú hajójával vitorlázott. Versenyzői pályafutásának csúcspontja volt, amikor egyike lehetett azoknak a szerencséseknek, akik 1955-ben a Nemere II. mai napig megdöntetlen Kékszalag időrekordot elérő hajó legénységét alkották. 


1953-1955 között, annak balatonfüredi, és siófoki szakosztályokra történt szétválásáig a Vasas Sportklub Vitorlás Szakosztálya elnökeként tevékenykedett. 

A háborút követően 1956-ban ő lett a magyar vitorlázás első, titkos szavazással megválasztott elnöke, mely tisztséget 1957-ig töltötte be. 1957-ben a helyi sportvezetők mellett, Hamvas Imrével együtt tevékenyen részt vett a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség megalakulásában. MVSZ elnöksége alatt komoly segítséget nyújtott a korszerű versenyhajók építéséhez nélkülözhetetlen, az akkori időkben nehezen elérhető anyagok megszerzésében. 

Később is, élete során mindvégig érdeklődött a vitorlázás iránt.

2007-ben a Magyar Vitorlás Szövetség örökös tiszteletbeli tagjává választották.

Még ebben az évben teljesült régi elképzelése: 52 évvel a rekordmenet után, mintegy fél éves előkészülettel a fia, Lettner Adorján által kormányzott Dehler 34-es, a Settebello fedélzetén a Balatonfüredi Yacht Club színeiben újra végigvitorlázta a Kékszalagot.

Sporttársunk 2011. január 16-án átvitorlázott az örökös vizekre, emlékét megőrizzük.


Csernussi Gábor

 
 
A Nemere II legénysége a díjkiosztón - 1955

Németh István, Schmalz József, Billos E. Lívió, Lettner Ferenc, Németh Gyula, Nógrádi Gyula, Kántor Pál - 1955
Lettner Ferenc a 2007-es Kékszalag díjkiosztón

Lettner Ferenc a 2007-es Kékszalag díjkiosztón