BREAKING: Elhalasztják a tokiói olimpiát

Legkésőbb 2021 nyaráig szól a tokiói játékok halasztása.

AP lobogót kapott a tokiói olimpia, a  japán kormányfő, Abe Sindzó és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach telefonos megbeszélésén egyetértettek abban, hogy legfeljebb egy éves időtávban elhalasztják a tokiói nyári olimpiát. A döntés a paralimpiai játékokra is vonatkozik.

„A jelenlegi körülmények között és a WHO által a mai napon szolgáltatott információk alapján a NOB elnöke és japán miniszterelnök arra a következtetésre jutott, hogy a Tokióban megrendezendő XXXII. Olimpiai Játékokat a 2020 utáni időszakra, de legkésőbb 2021 nyarára kell áttervezni, a sportolók, az olimpiai játékokban részt vevő személyek és a nemzetközi közösség egészségének védelme érdekében” – olvasható a Nemzetközi Olimpiai Bizottság honlapján.

*

A Magyar Vitorlás Szövetség állásfoglalása az olimpiai játékok halasztásáról:

A sportolók és sportszakemberek egészségének védelme elsődleges fontosságú, ezért a Magyar Vitorlás Szövetség egyetért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntésével, amelynek értelmében legkésőbb 2021-ig elhalasztják az olimpiai játékokat. 

Holczhauser András főtitkár kijelentette: nem erre készültünk, de ebben a  rendkívüli helyzetben a NOB és Japán részéről ez a felelős döntés. Az első a sportolók, szakemberek és sportbarátok biztonsága, és a világon végigsöprő járvány miatt láthatóan kétségessé vált a játékok biztonságos megrendezése.

Az olimpiára már kvótát szerző magyar élsportolók (Berecz Zsombor, Érdi Mária, Vadnai Benjámin) és a kvótára még esélyes vitorlázók (Gyapjas-testvérek) felkészülési programját a döntés tükrében újra kell tervezni, amelyet a Magyar Vitorlás Szövetség minden rendelkezésére álló eszközzel támogat majd. A következő napokban felvesszük velük a kapcsolatot és megkezdjük az egyeztetéseket a programok újratervezése kapcsán - fejezte be az MVSZ főtitkára.