Élesedik a helyzet a 470 junior EB-n

A csütörtöki verseny nélküli nap után pénteken három futamot is teljesítettek a 470-esek a Garda-tavon a 420-470 Junior Európa-bajnokságon, így két nappal a verseny vége előtt az összetett eredmény már nyolc futamból számítható.

Gyapjas Balázs és Zsombor 4., 6. és 8. helyeken értek célba, ezzel továbbra is 4. helyen állnak az 55 hajós U23 korosztályos EB-n. 

Az élen két olasz egység Machetti és Dantés, illetve a címvédő Ferrari-Calabro kettős már húszpontnyira ellépett az üldözőktől. Gyapiék egyetlen ponttal vannak a britek, Hazeldine és Orr mögött, míg őket négy ponttal hátrébb izraeli és spanyol egységek szorongatják. Vagyis a verseny nyolc futam után nyílt a dobogós helyezésért. Két versenynap van hátra. 

470-esben a másik két, az Ezüst csoportban versenyző magyar egység közül a Bihary testvérek a 48., Kardos Szabolcs és Rácz Levente 54-ek.

A 420-asok is nyolc futamon vannak túl. Nekik csütörtökön kora reggel sikerült egyet rendezni, így pénteken csak két futamuk volt. A magyar párosok 101., 106. és 108. helyen állnak. A külön 42 hajós mezőnyben vitorlázó U17 korosztályosak között pedig a 36., 37. ás 40. helyen vannak a magyar srácok.

Részletes összetett eredmények ITT


Gyapjas Balázs és Zsombor az elmúlt tíz-tizenöt évben Magyarországon szinte kihalt, korábban sikeres magyar versenyzőkkel is büszkélkedő olimpiai kétszemélyes 470-es osztály fő felélesztői. 2016 januárjában junior világbajnoki 5. hellyel hívták fel magukra a figyelmet.

A balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet versenyzői, és az utóbbi időben magyar részről a Repülő Hollandi osztályban tizenegyszeres világbajnok és ötszörös Európa-bajnok Majthényi Szabolcs segíti a felkészülésüket, míg külföldön javarészt olasz edzőkkel dolgoznak. Itthon kezdetben az egyesületük karolta fel külföldi versenyzésüket, illetve sokat köszönhetnek Fazekas Gábornak, akinek a hajóján is sokszor ott vannak mindketten nagyhajós versenyeken. Az utóbbi időben pedig az évről-évre javuló költségvetésű Magyar Vitorlás Szövetség is befogadhatta őket a szerződéses, tehát kiemelten támogatott versenyzők szűk csoportjába Berecz Zsombor, Érdi Mári és a Vadnai-testvérek mellé. Így idén egy újonnan beszerzett ausztrál McKay hajóval és egy jól eltalált középkemény Superspars árbóccal a sebességük is jelentősen javult.
2016-ban Arany csoportba kerültek a 470-es osztály felnőtt Európa-bajnokságon és a világbajnokságon egyaránt, amire bő két évtizede nem volt példa a magyar vitorlás sportban. Ezeken a versenyeken elért 24. illetve 22. helyük nagyon bíztató, különösen a korukat, és a tehetségükből is fakadó gyors fejlődési tempójukat figyelembe véve.

Most éppen nagy sorozatba kezdtek. Augusztus 6-án rajtoltak a 470-es junior Európa-bajnokságon a Garda-tavon, majd Japánba utaznak, ahol a korosztályos világbajnokságon, egy hónappal később pedig az új Világkupa szezon első versenyén vitorláznak.


Csatolt képek: