Együttműkodés

A marokkói és a magyar kormány képviselői együttműködési megállapodásokat kötöttek, amelynek keretében a két ország sportvezetői is több szinten tárgyaltak.

Február 25-én a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Szörf Szövetség nevében dr. Kollár Lajos MVSZ elnök, és Kruchina Károly alelnök urak egyeztettek a Marokkói Királyi Vitorlás Szövetség alelnökével, Muhamad Boussikouk úrral. Az általuk szignált dokumentum rögzíti a négy évre szóló együttműködés céljait és feladatait. 

Marokkóban a vitorlás sport nagyon komoly fejlesztésébe kezdtek. Egyrészt az utánpótlás nevelésre és a charterhajózás felvirágoztatására fektetnek kiemelten hangsúly. Ennek keretében rohamosan erősödik az Optimist és a Laser flotta az afrikai országban, illetve előtérben van a létesítményi helyzetük javítása. Tíz, a túrahajózás igényeinek minden szinten megfelelő modern kikötő épült néhány év alatt, és négy további marina létrehozásáról is döntöttek. 

A megállapodásban sokoldalú együttműködési területeket vázoltak fel, amely tartalmazza a sportolók edzőtáborozási lehetőségei mellett a szakemberképzést, illetve a hajóipari szakemberek és cégek potenciális részvételét is a fejlesztésekben. A marokkói partnerek az eszközbeszerzések terén is számítanak a magyar kínálatra. 

A résztvevő szervezetek kijelölik kapcsolattartóikat, akik első feladatukként éves tervben kell majd felvázolniuk az együttműködésben rejlő konkrét lehetőségeket.