Egyre előrébb a magyar hajók Miamiban

Idegtépő futamok voltak a világkupán Miamiban, de mindkét magyar egység javítani tudott pozícióján az összetettben. Érdi Mári a 15., a Gyapjas testvérek pedig a 6. helyen állnak a pénteki futamokat követően.

A női Laser Radialnak három, a férfi 470-es osztálynak két futamot sikerült rendezni pénteken, de ha a csütörtöki nap nehéz volt, pénteken ritkán látott szélsőséges körülmények között kellett versenyezni a Biscayne-öbölben. A meteorológiai előrejelzés keleti-délkeleti 10-15 csomós szelet jelzett és jó eséllyel zivatarokat. A szél iránya bejött, az erőssége nem, csak nagyjából a fele. “Négy óra várakozással indult a nap, ami semmiképpen sem könnyíti meg az ember életét a vízen” - utalt a nehezített körülményekre Gyapjas Balázs.

A Laser Radial mezőny a gyenge délkeleti szélben három futamot teljesített pénteken. A nap első futamának rajtjakor a szél erőssége nem érte el az öt csomót sem - 4,7 csomó volt - és a későbbi futamokban sem tudott 7,5 csomó fölé erősödni. Érdi Mári a nap végére újabb nyolc hellyel került előrébb és hét futam után már a 15. pozícióban tartózkodik. Mári a pénteki futamokban rendre 7., 14. és 32. helyeken ért célba.

A Laser Radial mezőny elején nyolc futam után helyet cserélt az amerikai Paige Railey az előző napi második és a kínai Dongshuang Zhang, aki a második helyre "szorult", harmadik a dán Anne-Marie Rindom.

 Gyapjaséknak két futamot tudtak rendezni, ám azokat nem mindennapi viszonyok közepette teljesítették. “Egy vékony partmenti sávban kialakult a szél, de ott nem tudtak külső körös pályát tenni, ezért a vékony sávban up & down pályát vitorláztunk, amit amúgy sosem szoktunk.” Ráadásul az a kis szél is, ami fújt 5-7 csomó között, elképesztően csíkos és forgolódó volt, nagyon sokat lehetett feljönni és veszíteni is.

A magyar hajó a pénteki első - összesítésben az ötödik - futamban az első bójánál vezető helyen fordult, de a szélsőséges szélben több hibát is vétettek és végül a 13. helyen értek célba. “Nem volt szerencsénk az oldalakkal az első futamban a második krajcban és hátszelében.” A következő futamban aztán visszakapták a szerencsétől, ami az előzőben elúszott: a 25. helyről sikerült a 4. helyen zárni a hatodik futamot. Ezzel az összesítésben előre léptek három helyezést és így a 6. helyen tartózkodnak.


A mezőny elején hat futam után a svéd Dahlberg-Bergström egység áll, őket a japán Ichino-Hasegawa és a spanyol Xammar-Rodriguez kettősök követik. A mezőny erősségére és kiegyensúlyozottságára jellemző, hogy a csütörtök este még vezető amerikai McNay-Hughes hajó péntek estére már Gyapjasék mögött tartózkodott a 7. helyen.

Szombatra három futamot tervez a rendezőség, “egyelőre nagyon kiegyensúlyozottak vagyunk, az egész mezőnyben nekünk van a legkisebb kiesőnk, továbbra is reméljük, hogy a többiek a nagy ejtőjükkel hibáznak még és bejön a kiegyensúlyozott menet”. A meteorológiai prognózis szombatra nagyon gyenge szelet jósol.

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

A miami Világkupa forduló korábbi napjairól ezekben a cikkekben olvashat:

Miami: Biztonsági menetek bonyolult szelekben

Vékony nap Miamiban

Gyapjasék jól kezdtek Miamiban

Indul a Világkupa - egyelőre két magyar hajóval

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Pedro Martinez / Sailing Energy / World Sailing

Támogatóink: