Dolfin bajnokság 2015

10 hajó versenyzett Csopak előtt. A Macska csak játszott az egerekkel

A MACSKA CSAK JÁTSZOTT AZ EGEREKKEL

Az MVSZ-ASE-VISE rendezésében csütörtöktől 4 napon át 10 egység versengett a Magyar Bajnok cím, valamint több kupa és különdíj elnyeréséért, a Csopak előtti vízterületen. A kiírt 9 futamból, 8 értékelhető futamot sikerült teljesítenie a mezőnynek. A pályán többször volt minden, halasztás, módosítás, rövidítés, érvénytelenítés, ennek ellenére a mezőny fegyelmezetten és sportszerűen vitorlázott. Nem volt korai rajt, havaria, óvás, orvoslat kérés, sportszerűtlen magatartás. A jórészt gyenge szeles futamokat, két közép és egy erősszeles futam is színesítette. A házigazdák a parton remek hangulatot és kítűnő ellátást biztosítottak a résztvevő egységeknek. A szakosztályvezető saját házi paprikás szalámija és töltött dagadója, a halászlé parti, a „sajtház” catering, a remek szekszárdi és villányi borok, a szombati gálaműsor, estéről-estére emelték a rendezvény színvonalát.

 

A legnagyobb akadályt az időjárás okozta. A kánikula véget ért, az időjárás folyamatosan változott, az általában eddig megbízható meteo források pedig rendre más adatokat jeleztek, mint amit a vízen vagy a parton tapasztaltunk.

Több esetben, az időjárási előrejelzések, valamint a pillanatnyi észlelések egybehangzó adatai ellenére, a vízen teljesen mást, olykor 180° eltérést tapasztaltunk.

Csütörtökön a parton ültünk, vártuk a szelet, fürkésztük az eget, a távolabbi hajókat, partokat, élveztük az ASE és a Koloska Marina jó házigazdához illő vendégszeretetét.

Pénteken délelőtt, az ide-oda lengő északiban két érvényes futamot sikerült lebonyolítani, ahol a résztvevőket a szél erősségének jelentős változásai is próbára tették. Olykor a deckvizes menetek, és a 3-4 csomós lyukak váltakoztak, majd a harmadik futamban egy jelentős szélforduló után annyira leállt a szél, hogy érvényteleníteni kellett. A parti halasztást követően, a délután biztatóan indult, a friss déli-délkeleti szélben, de összességében csak egy gyengeszeles, rövidített futamot sikerült összehozni.

Szombat délelőtt a kezdeti 8-10 csomós északi, fokozatosan északkeletire fordult és csaknem a felére gyengült, melyben két futamot sikerült teljesíteni, ami egyben Magyar Bajnokságot, valamint egy ejthető futamot is jelentett.

A vasárnap, a prognoztizált viharos északi-északnyugati helyett, élénk nyugatival indult, amelyben két középszeles futamot teljesített a mezőny. Majd, az egész héten áhított északnyugati érkezése miatt egy futamot törölni kellett, mert először a tengelytől 30-40°-ot balra ment el a szél, és szinte délről fújt, majd a pályamódosítás után pár pillanatra megállt, és Csopakról lejött a 20 csomó feletti északi. Míg a szél 16-18 csomó környékén stabilizálódott és beállt az ÉÉNY irányra, addig a flotta is flottul reffelt, valamint a pálya átépítése is megtörtént. A nyolcadik futamot már a biztonságra törekedve, a technikát és a felszerelést kímélve, az eddig megszerzett pozíciót tartva vitorlázta a mezőny.

Hibátlan vitorlázással (az idén is), Magyar Bajnok a Macska, Nagykovácsy Tibor korm., Csikós Zsófia, Valkó András, Dettre Kadosa, (Hungária Yacht Club), akik a Magyar Bajnok cím mellé, az idén is minden elvihető kupát megnyertek (Schafer Yacht Dolfin vándorkupa, Tóth László és Maracsik Kálmán emlékkupa)

 

Eredmények

1. Macska, HUN 656, HYC, Nagykovácsy Tíbor korm., Csikós Zsófia, Valkó András, Dettre Kadosa (7 pont);

2. Karakán, HUN 693, ASE, Seres Péter korm., Mészáros Miklós, Nagy Róbert, Dr. Bödör Gergely (19 pont);

3. Nippy, HUN 659, ASE, Száva György korm., Sárközi Tíbor, Zsombók Imre, Dr. Csuka Péter (22 pont);

4. HunGer, HUN 1361, ASE, Kovácsik László korm., Bamberger András, Uwe Reichsacher, Carsten Löscher (32 pont)

5. Pillang-Ó, HUN 200, BFYC, Simon András korm., Boros Béla, Csillag Zsolt (33 pont)

6. Rozália, HUN 865, VSC, Kiss János korm., Dr. Pacher Pál, Szendi Zsolt János, Vas Tibor (40 pont)

Támogatóink: