Elismerést kapott Cittel Lajos - bemutatjuk a vitorlázót és hajóépítőt, de leginkább a Homo Nautist, a Hajózó Embert!

A sporthajós kategóriában Cittel Lajosnak adta "Magyar Hajózásért Érdemérmet" a Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz). Ismerjék meg a hajóépítés és vitorlázás egyik legelismertebb szakemberét!

Cittel Lajos, vagy ahogy mindenki ismeri, Cimbi, a Balaton legnagyobb szerelmese, akinek sok kézműves gonddal felújított hajóját köszönhetjük. Nem csoda, hiszen egész élete a tó, a vitorlázás és a hajóépítés körül forog. Cimbi 1954-ben született Püspökladányban és csak később költözött a család Balatonalmádiba, ahol már gyermekként lenyűgözte őt a vízen suhanó hajók látványa. Mindenképp szeretett volna beülni egy vitorlásba, ezért édesapjával vitorlássá alakított át egy horgászcsónakot. Hajóépítési érdeklődése innen indult...

Csónaképítőként végzett Fűzfőn a szakmunkásképzőben, ahol vizsgamunkaként a Nemere II palánkcseréje jutott neki. Ezután a Budapesti Építők almádi vitorlástelepén folytatta vitorlázó-hajóépítő életformáját. Kalóz és finn osztályokban kezdett el versenyezni, a parton mestereitől, Kovács Elemértől és Kuti Gábortól tanulta tovább a hajóács mesterséget, este pedig átjárt a szomszédban dolgozó Fűke Sándorhoz ellesni a diagonál építés fortélyait.

A jollékat a '80-as években népszerű szörfre cserélte, ebben az osztályban Eb-futamgyőzelmet szerzett. A szörfdeszkáról 50-es cirkálóba ült át és először a Kaláris, majd az általa felújított Scutamil-C kormányosaként lett sokszoros magyar bajnok. A Balatont néhány hónapra elhagyva 1992-ben Kopár Istvánnal indult az  Amerika felfedezésének 500. évfordulójára szervezett America 500 - Colombus túraversenyen, a Salambo nevű Balaton 31-essel. Ebben az időben hajóasztalosi telephelye a csopaki EGIS kikötőjében volt. Ekkor járta az a
mondás róla, ha jó szelek fújnak, kevés hajó készül a műhelyben. 1993-ban az Izsák Szabolcs halála miatt félbemaradt Sirocco felújítás befejezésével bízták meg, a hajó vízretételét követően kormányosa és gazdája is lett.

Ekkor elindult egy újabb fejezet Cimbi életében, ami máíg tart. A 90-es évek végén sikerült meggyőznie az akkori Siroccón többször megforduló Láng Róbertet, hogy vegye meg és újíttassa fel az akkor már leromlott állapotú, parton álló másik legendás 75-öst, a Nemere II-t. Az addigi legnagyobb szakmai kihívást jelentő mestermunka fényesen sikerült. A hajó röviddel a vízre tétele után a Kékszalagon ötödik helyen futott be, Cimbivel a kormánynál. A versenyben vezető Nemere II az este lecsapó viharban visszafordult, hogy az elsüllyedt Pleasure legénységének életét megmentse. Ez a cselekedet is bizonyítja emberi nagyságát,társaihoz fűződő bajtársiasságát.

A hajóépítésben továbbra sem volt megállás, 2004-ben készült el az általa felújított Sirocco, amely Cimbivel együtt a balatoni vitorlázás legújabbkori szimbólumává vált. Ebben az évben a Navália veszprémi műhelyének tulajdonosa is lett, ahol sor került a harmadik 75-ös cirkáló, a Lillafüred felújítására is, és ahonnan olyan patinás régi balatoni hajók kerültek ki gyönyörűen újjáépítve, mint a Talizmán és a Hungária. Készültek újak, például a Parti Szél és a Fortuna.

Cittel Lajos hajóépítő pályafutásáról nem túlzás azt állítani, hogy ő a mi hajóépítő Stradivari mesterünk! Mindaz a tehetség, szorgalom, alázat és szakmai felkészültség ami rá jellemző, egyszerre példa- és iránymutató számunkra. Cimbi egész életével igazolja számunkra a római mondás örök igazságát: „Navigare necesse est”. Szóljon neki a háromszoros hipp-hipp-hurrá!

A Magyar Hajózási Országos Szövetséget (Mahosz) a magyar belvízi hajózás résztvevőinek érdekképviseleti szervezete, amely 2004-ben jött létre. Képviseli a tagság közös érdekeit és szükség esetén akár szervezési, koordinációs feladatokat is ellát.  A Mahosz annak érdekében, hogy a hajós szakmáért, a vízi sportért, a hajózás népszerűsítéséért, megismertetéséért jelentős munkát végző emberek elismerésben részesüljenek megalapította A Magyar Hajózásért Érdemérmet, amely egy oklevélből és egy arany plakettből áll.  Cittel Lajos mostani elismerését megelőzően 2017-ben Fa Nándor, 2018-ban pedig Hrehuss György kapta a díjat.

Fotó: Kollmann András / Magyar Vitorlás Szövetség