Csoki Kupa 2017 – Három gyönyörű balatoni nap

A Spartacus Vitorlás Egylet immár hagyományos utánpótlás versenye az idén is sokakat vonzott: három hajóosztályban 5 nemzet 188 ifjú vitorlázója szállt vízre június 16-án pénteken.

Az idei Csoki Kupán talán a legszebb arcát mutatta a Balaton - a sportos, néha embert próbáló szél napsütéssel párosult, meleg volt a víz és a levegő. A rendezésre sem lehetett panasz, rugalmasan alkalmazkodtak a szélviszonyok változásaihoz. Ez a hétvége tovább erősítette a Spartacus Vitorlás Egylet immár nemzetközileg is jegyzett utánpótlás versenyének hírnevét.

Csoki Kupa 2017 első nap

A 11 órára kiírt rajttal egy időben zivatarfelhők jelentek meg a horizonton, a 29er osztály rajtja után Erdélyi Béla főrendező partra küldte a mezőny többi részét. A szél megerősödött, de nem vált viharossá, a zivatar elkerülte a pályát, a gyors 29erek befejezték a futamukat, de utólag is helyes volt az óvatosság, hosszú időbe tellett, mire az összes kis ópés biztonságban partot ért.
Az időjárás bőven kárpótolta a rendezőket és a résztvevőket délután. A zivatar elvonulása után leálló szél kora délután nyugat felől egyre karakteresebben kezdett fújni, lassan és folyamatosan délnyugatira fordult és megélénkült. Három csodás futam fért a délutánba, napsütésben, kék, felhős ég alatt. Általában azok jártak jól, akik lérajt után átfordultak balcsapásra, és egy hosszú takk után már csak igazítaniuk kellett a felső bójára.
Optimistben a nap végén három futam után a sparis Borda Levente vezetett (három haton belüli hellyel…), az utána következő öt versenyző mindössze néhány ponttal lemaradva lihegett a nyomában.

29er osztályban fölényesen vezetett a Kocsis Bálint – Pavlik András páros, ugyancsak a Spartacusból –, akik az összes futamot megnyerték.
420-ban egy második és két első hellyel biztosan vezetett az első nap végén a Kereked párosa, Izsák Botond és Csébfalvi András.
Annál is inkább érdemes volt kora estig versenyeznie az olasz, osztrák, litván, szlovák és magyar versenyzőkből álló mezőnynek, mert szombat hajnalra erős hidegfront betörését jósolta a meteorológia. Kérdés volt, nem lesz-e túl sok a szél a versenyzéshez szombaton.

Szombat: Két erősszeles álomfutam

A második nap végül is olyanra sikeredett, amely a résztvevőknek - 5 nemzet 188 ifjú vitorlázójának - örök emlék marad.

Bejött a meteorológia jóslata, hidegfronttal erős szél csapott le a tóra. Erdélyi Béla főrendező halasztást rendelt el, majd egy óra múlva, a szél kialakulása után, vízre rendelte a mezőnyt. Előrelátóan a mólótól északnyugatra, a Csúcshegy alá tűzte ki a pályát, hogy akik havária, pl. vitorla vagy gaff felhúzó szakadás miatt kiállni kényszerülnek,akár sodródva, lobogtatva is elérjék a kikötőt.

A nap mérlege: 3 futam a 420-asoknak, 2-2 a 29er és az Optimist osztálynak.

A két futam alatt néha kissé lukas északnyugati fújt, a frissülések északi irányból jöttek. Sokak szerint a pálya jobb oldala volt előnyösebb, a hegy alatt jobbcsapáson volt érdemes érkezni a felső bójához.

Sok volt a borulás. "Az idő kétharmadát a víz alatt töltöttük, legalább begyakoroltuk a hajó felállítását" - mesélte széles vigyorral az egyik 29er legénység a parton. Árboctörés, anyagi kár nem történt, néhány 420-as vitorla csücske és a mancsaftok arca volt csak iszapos a partra érkezés után. A rendezőség még tervezett volna harmadik futamot is, de az időközben 30 csomósra erősödött szélben letett erről a tervéről.

Az optimistes szülők elfogó kommandóként kapták ki a nagy déli parti hullámokkal berepülő csemetéiket a sólyáknál. Időközben elkészült két hatalmas bográcsban a paprikáskrumpli is. Desszertnek ott volt a nápolyi, a megszokott csokiszökőkút - és az egész telep tele volt kipirult, élményeiket lelkesen mesélő ifjú vitorlázókkal. Tökéletes, sportos nap volt.

3. nap

Vasárnapra a szombaton még viharos erővel fújó északnyugati szél alábbhagyott, de még így is sikerült a verseny utolsó napján a 29er, a 420-as osztálynak és az Optimist Arany csoportnak 2-2, az Optimist Ezüst csoportnak egy futamot megrendezni 12-19 csomós szélben. Az északi lukassá vált, majd fokozatosan leállt. Egy darabig még parti halasztás volt érvényben, aztán látva az egyre jobban kisimuló vízfelületet, a rendezőség befejezettnek nyilvánította a versenyt.

Az Optimist osztályban volt a legkiélezettebb a küzdelem, 5 nemzet 153 versenyzője közül Bányai Attila (BYC) szerezte meg az aranyérmet. Ma volt ugyan egy gyengébb futameredménye az egyre bizonytalanabbul fújó szélben, ám ezt kiejthette. A dobogóra még két spartacusos fiatal fért fel, az ezüstérmet Szabó Roni Oszkár, a bronzot Jeney Máté szerezte meg.

29er osztályban a verseny során végig az élen álló Kocsis Bálint - Pavlik András páros (Spartacus) nyerte az aranyat, 420-as osztályban pedig az ugyancsak végig domináló Izsák Botond- Csébfalvi András (Kereked) nyert.

Szöveg: Visy László

Fotó: Szántó Áron / MVSz

A végeredmények letölthetők a melékletből.

 


Csatolt képek:


Csatolt fájlok: