Csak így tovább! - keddi olimpiai összefoglaló

Érdi Mári lett a nap hőse a magyar vitorlázók között kedden, aki egy nappal korábban még úgy fogalmazott, hogy szeretne lehetőleg az első tízben végezni. Ez maximálisan sikerült: a harmadik futamot ugyanis megnyerte, a negyedikben pedig az ötödik helyen végzett, s ezzel összetettben a kilencedik helyen áll. Fantasztikus eredmény a rendkívül tehetséges magyar vitorlázótól, aki – noha még csak öt éve vitorlázik versenyszerűen – már négy korosztályos világbajnoki címmel rendelkezik, és az is óriási meglepetés, hogy a felnőttek között kiharcolta az olimpiai indulás jogát a Laser Radial hajóosztályban.

Mári a keddi partra érkezés után Cserta Gábornak adott interjút, a következőképpen: 

„El se hiszem! Tényleg? Nyertem egy futamot az olimpián! Ma a futamok előtt próbáltam magam egy kicsit felpörgetni, mert tegnap úgy éreztem egy kicsit, hogy: jól van, itt vagyok, de úgyis megvernek. Ezért ma nagyon koncentráltam a bemelegítésnél. Próbáltam leszűrni, hogy mit csinál a szél. Igazából annyira nem forgott, és áramlás sem volt igazán, csak sebességből kellett menni. Nagyon-nagyon jó rajtom volt mindkét futamban, úgyhogy onnan, ha megvolt a sebesség, nem nagyon lehetett visszacsúszni. Igaz a második futam azért trükkösebb volt, ott már kezdett leállni a szél. Álltam jobb helyen is, de nagyon örülök az ötödik helynek. Nagyon jó volt a mai nap, remélem, hogy holnap is sikerül nagyon jót mennem.″

A hajóosztályban a londoni olimpia bajnoka, a kínai Lijia Xu (a játékok előtt Mári egyébként vele edzett) vezet, annak ellenére, hogy az egyik első napi futamból kióvták, mert túl későn végzett el egy büntetést. Az ír Annalise Murphy áll a második helyen, akit eddig inkább nagyszeles menőnek tartottak, de az eddigi könnyűszeles viszonyok között is jól teljesített.

Kedden Finn dingiben is megkezdődött az olimpia, és vízre szállt Berecz Zsombor is, akitől rutinja és formája alapján a legjobb magyar eredményt várjuk. A finnesek pályáján, gyenge, trükkös, pörgölődő szél fújt, ami elvileg kedvezett a Velencei-tavon felnőtt EB-ezüstérmesünknek.  Az első futamban végül a kilencedik helyen végzett, a másodikban pedig elsőnek futott át a célvonalon – csakhogy korai rajtja miatt ebből a futamból kizárták.

Zsombi azonban továbbra is optimista, így értékelt:

„Nem volt egyszerű nap. Igazából nagyon feküdt nekem a pálya. Az első futamban kiencedik lettem, magabiztos, nyugodt, biztonságos vitorlázással. A második futamban sem csináltam extrát, csak jöttek a pöffök, és egész jól éreztem őket. Főleg a második szakaszban leváltam a mezőnyről, mert láttam valamit a jobb oldalon, és hála istennek jól láttam. Átvettem a vezetést, de a végén a befutónál nem szólt a duda. Kiderült, hogy korai rajtos voltam, így a futamgyőzelmet elvették. Ez csak a végén derült ki. Persze kicsit csalódott vagyok, de elkenődve semmiképp. Ahogy a Keló (Kelemen Tamás, Zsombi edzője) mondta, a magyar vitorlázás tele van “mi lett volna, ha…” -val, ez nem az a sztori lesz. Ezt a formát könnyedén meg tudom ismételni az elkövetkezendő napokban. Úgyhogy valóra fog válni az álmom, és mindent meg is teszek érte. Jobb vagyok, mint valaha. Igazából ez is csak megerősített benne, hogy a mezőny fölött vagyok ilyen szélben, és tényleg jobban vitorlázom, mint ők. Ez a futam a kieső, ez biztos. Igyekszem kicsit jobban odafigyelni a rajtokra, de tényleg érzem, hogy jobban vitorlázom, mint a többiek. Holnap talán kicsit később fogok rajtolni, változtatni igazából nem kell semmin, nagyon szépen összeraktuk ezt a formát az olimpiára, úgyhogy csak ki kell hoznom magamból azt amit tudok és nem lesz semmi gond. A vitorlázásnak ma nem a fizikai oldala mutatkozott meg, ma gyengébb, forgolódós szél volt, amiben többet kell gondolkodni. Ez mindenképp fekszik nekem, hiszen a Velencei-tóról jöttem, és ott folyamatosan forog a szél, ebben fölötte állok a mezőnynek. Holnaptól kinn leszünk egy külső pályán, ahol a fizikai oldala fog megmutatkozni a vitorlázásnak, de abban is jó vagyok, úgyhogy jöhet!"

A finnesek mezőnyét egyébként Zsombi barátja és edzőtársa, a rutinos szlovén Vasilij Zbogar vezeti, aki már két olimpiai éremmel rendelkezik. Az esélyesek, például a brit Giles Scott  eddig nem érezték még meg a szelet, talán a várt erősebb szélben javíthatnak.

Laser osztályban Vadnai Benjamin szép, egyenletes vitorlázással folyamatosan tudott előbbre lépni a mezőnyben. A harmadik futamban a 21., a negyedikben a 22. helyen végzett, ezzel összetettben a 22. helyen áll.

Benji így értékelt: „Sokkal egyenletesebben tudtam vitorlázni, mint tegnap. Nagyon tetszett, hogy a 21. és a 22. helyen be tudtam futni. Volt amikor rosszabbul álltam, de a sebességem főleg a bőszeles szakaszokban nagyon jó volt és sok hajót meg tudtam előzni. A szél az majdnem ugyanaz volt, mint tegnap, 12-15 csomós friss, déli termikszél. Ez azért rendesen próbára tett, mind erőnlétben, mind mentálisan. Különösen, hogy a rajtjaim nem sikerültek a legjobban, ezért úgy kellett felküzdenem magam. Összességében örülök a mai helyezéseknek.″

A férfi Lasereseknél eddig borult a papírforma. A hatodik olimpiai érmére hajtó brazil Robert Scheidt csak a nyolcadik, az esélyes brit Nick Thompson a 12. helyen, a német Philipp Buhl a 17. helyen áll. A mezőnyt jelenleg az argentín Julio Alsogaray vezeti.

Szörföseink közül Gádorfalvi Áron öt futam után a 27., Cholnoky Sára pedig a 22. helyen áll.

Folytatás szerdán: mind a három magyar vitorlázó újabb két futamban vitorlázik majd, szörföseink pihennek. 

(Köszönet Cserta Gábornak a segítségért).

Fotók: Sailing Energy / World Sailing illetve Robert Deaves


Csatolt képek:


Csatolt fájlok:

Támogatóink: