Leszámolás egy tévhittel - elő a naptárral!

Kulcsfontosságú a vitorlázás jövője szempontjából, hogy minél többen ismerjék meg és kezdjék el ezt a sportot. Több megoldás is van. 

Ideje lenne leszámolni egy súlyos tévhittel, nevezetesen azzal, hogy a vitorlázás a gazdagok sportja. A legmagasabb nemzetközi szinten persze éppúgy drága lehet, mint bármilyen másik sportág. Ugyanakkor az alapok elsajátítása, a vitorlázás elkezdése hobbiként vagy sportként fiatal korban távolról sem befuthatlan. Elég csak arra gondolni, hogy egy-egy vitorlástáborban való részvétel lényegében anyagilag ugyanolyan kiadást jelent, mint egy bármilyen más sportra kihegyezett tábor. 

Ebben a "leszámolásban" kap kulcsszerepet a Magyar Vitorlás Szövetség által is támogatott és működtetett Vitorlás Suli Program és a GO BOATING nap. Most az utóbbiról lesz szó részletesebben. A legfontosabb, hogy jövőre is lesz GO BOATING nap: mégpedig 2019. június 6-án csütörtökön.

Mi ez?

Az utánpótlás-nevelés fejlesztése, támogatása a Magyar Vitorlás Szövetség egyik legfontosabb célja, ennek érdekében indult el évekkel ezelőtt a már említett Vitorlás Suli Program és lépett partnerségre a Szövetség az egyik legnagyobb sportáruházlánccal, a Decathlonnal. Az együttműködés keretében a Decathlon eszközökkel is fejleszti a Vitorlás Suli Programban érintett iskolák felszereltségét. Van persze más is. Az utánpótlás-nevelés fejlesztése és a vitorlázás népszerűsítése érdekében évente sor kerül a magyar vitorlázás nyílt napjára, a GO BOATING napra, amelyet idén a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Sportért Felelős Államtitkársága, a Magyar Olimpiai Bizottság és a már említett Decathlon is támogatott.

A GO BOATING nap célja, hogy  minél több iskolás korú gyermek, szervezett körülmények között kerülhessen közvetlen kapcsolatba a vitorlázással. A rendezvényen a Vitorlás Suli Programba szereplő vitorlásiskolák, valamint az utánpótlás-nevelő egyesületek, a környék iskoláiból meghívják a vitorlázás iránt érdeklődő 9-18 éves fiúkat és lányokat, hogy bemutassák nekik sportágat. A 2019-es GO BOATING nap még még messze van, de az iskoláknak fontos, hogy meg tudják tervezni a különböző iskolán kívüli programokat, ezért már érdemes most beírni a naptárba a GO BOATING nap június 6-i dátumát.

Mi volt az idén?

Az idei GO BOATING nap népszerűsítése érdekében egyébként a Magyar Vitorlás Szövetség a budaörsi, székesfehérvári és veszprémi Decathlon-áruházakkal együttműködve roadshow-t szervezett, amelynek keretében már a júniusi GO BOATING nap előtt a szóban forgó áruházakban lehetett ismerkedni a sporttal.

Az idei GO BOATING napon több mint 1600 gyerek vett részt a szövetség reményei szerint ez a szám jövőre tovább növekedhet. A 2019-es évi GO BOATING nap további részleteiről - például a jelentkezési határidőről és egyéb tudnivalókról - a hunsail.hu-n ad majd tájékoztatást a Magyar Vitorlás Szövetség.

Az idei GO BOATING napról több vitorlásiskola is küldött beszámolót, amelyek szerint a gyerekek körében sikert aratott a nyílt nap. Erről itt olvashat részletesen.