Böröcz Bence versenybíróként Rióban a Paralimpián

A World Sailing, a vitorlássport nemzetközi irányításáért felelős szervezete, Böröcz Bencét, a világ egyik legfiatalabb nemzetközi versenybíróját is beválasztotta abba a versenybíróságba, amelyik a 2016. évi nyári paralimpiai játékok vitorlásversenyeinek sportszerűségét fogja garantálni. Az esemény három versenyszámban, összesen nyolcvan versenyzővel, szeptember 7-17 között kerül megrendezésre a riói olimpiai helyszínen.

A vitorlássport 2000 óta teljes értékű, érmet adó szereplője a paralimpiai játékoknak. A versenyen bármilyen testi fogyatékossággal rendelkező sportoló részt vehet. Az indulók képességeit négy tényező, a stabilitás, a kéz funkcionalitása, a mobilitás és a látás figyelembevételével osztályozzák. A nemeket tekintve mindhárom versenyszám vegyes, és azokat tőkesúlyos vitorlás hajókkal bonyolítják. Az egyszemélyes, 2.4mR osztályban minimális fogyatékossággal bíró sportolók versenyeznek. Ebben az osztályban vett részt Pegan Zoltán (Mozgáskorlátozottak Vitorlázó Egyesülete) is a 2008. évi pekingi játékokon, ahol a 14. helyezést érte el. A kétszemélyes, SKUD18 osztályban egy hölgy és egy súlyosan fogyatékos vitorlázó alkotja a csapatot, míg a háromszemélyes Sonarban minden versenyző fogyatékosságát egy 1-7-ig terjedő skálán értékelik, a csapat összes pontszáma pedig nem lehet több mint 12.

Bence négy éve nemzetközi versenybíró. Ez idő alatt gyorsan felívelő karrierjével a hazai események mellett az ifjúsági olimpiai játékok, számos kiemelt nemzetközi verseny, valamint világ- és kontinensbajnokságok versenybíróságának volt tagja, legutóbbi alkalommal már elnöke is. Több alkalommal vett részt olimpiai osztályok számára rendezett versenyeken, ahol megbarátkozott a játékokon jellemző környezettel és hangulattal.

„Az eredetileg kijelölt versenybírói csapatnak ugyan nem voltam tagja, de egy pár hete megüresedett helyre engem találtak a legalkalmasabbnak. Óriási szakmai elismerésként tekintek erre a lehetőségre. Rendkívül hálás vagyok vitorlás nevelő egyesületemnek, a Balatonfüredi Yacht Clubnak, valamint a nemzetközi Laser és Finn osztályoknak, hogy az elmúlt években kellő lehetőséget kaptam arra, hogy a nemzetközi eseményeiken kiterjedt tapasztalatot szerezhessek, ami méltóvá tehet arra, hogy a paralimpiai játékok versenybíróságához csatlakozzak. A vitorlázás az egyik olyan tündöklő sportág a játékokon, ahol a felszerelés adaptációival a legkülönbözőbb fogyatékossággal rendelkező sportolók is a lehető legegyenlőbb esélyekkel küzdhetnek a győzelemért. Mindent meg fogok tenni azért, hogy a legnagyobb szakmaisággal segítsem a verseny sportszerű lefolyását” – mondta kijelölésével kapcsolatban Böröcz Bence.

Böröcz Bencével mi is (MVSz) beszéltünk telefonon:

 • Gratulálunk a megtisztelő meghíváshoz! Idén milyen nagy nemzetközi versenyyeken bíráskodtál?
  - Február végén a Laser Radial női EB-n Gran Canarián, a Finn világbajnokságon, júniusban Weymouthban a Világkupa versenyen. Ezek mind olimpiai osztályok eseményei voltak, amelyek rendkívül hasznosak és tanulságosak. A versenybíróság tagja voltam a 29er világbajnokságon. Nagyon jó volt a hajóosztály hazai elindulása előtt tapasztalatot szerezni. Ezt követte itthon a junior 420 és 470 világbajnokság, majd az a megtiszteltetés ért, hogy Kielben az U21 Laser világbajnokságon én lehettem a versenybíróság elnöke. 
 • Azért, ha jól sejtem ez 25 évesen nem semmi! A nemzetközi versenybírói ranglistán előre jutást segítik-e a magyar ersenyzők javuló nemzetközi eredményei.
  - Szerintem nem ettől függ, hogy hívnak-e valahova vagy sem. Ez inkább személyes referenciákon múlik. Az ilyen nagy nemzetközi eseményeken olyan fontos emberekkel találkozom, akiknek ha tetszik, ahogy dolgozom, ha elégedettek velem, az újabb meghívásokat hoz.
 • A paralimpiára történt meghívásod ezt különösen igazolja, hiszen a mozgáskorlátozottak ilyen szintű versenyein nincsenek magyar versenyzők.
  - A Paralimpiára a World Sailing emberei, annak egy munkacsoportja választja ki a versenybíróságba meghívottakat. Ők ismerik az összes, 360 versenybíró profilját, tevékenységét, erősségeit, gyengéit, és ezek alapján alakítanak ki olyan csapatokat akiknek a személyi szakmai kompetenciájában is biztosak és akik tudnak csapatban is jól együtt dolgozni.
 • Hány napig leszel kinn Rio de Janeiróban?
  - Szeptember 9-én utazom és tíz nappal később jövök haza. Tizenegy futam lesz, hat versenynap, a próbafutammal együtt hét, vagyis két napom lesz előtte, egy utána kicsit körünézni.
 • A paralimpiai futamok jobban a partközelben lesznek, vagy ott is megesik majd, hogy egyes osztályok kikerülnek a nagyhullámos vízekre, mint az Olimpián?
  - Három versenyterület lesz, de a belső pályákon leszünk, nyilván simább vízen, mint olykor az Olimpián voltak egyes osztályok.
 • Biztos dolgoztál már ahhoz hasonlóan hullámos helyeken. Hogy bírod a sokméteres hullámokat?
  - Jó hajókra van szükség, tehát a felszerelés meghatározó. Nyilván jó motorosok kellenek.Gran Canarián például rendszeresen három-négy méteres hullámokon, húszcsomósnál erősebb szelekben zajlik a verseny. Bírható ez jó felszereléssel!

Ezúton is gratulálunk a különleges meghíváshoz, és sok sikert kívánunk az eseményhez és a célok megvalósításához!

Bence blogjában rendszeresen beszámol élményeiről, tapasztalatairól, amely a http://jurylife.blogspot.hu/ címen érhető el.

A versennyel kapcsolatos további előzetes, majd később naprakész információk a következő linken találhatók: http://www.sailing.org/paralympics/rio2016/index.php

A vízen készült fotók Szabó Leó és Cserta Gábor munkái.


Csatolt képek: