Vadnai-testvérek: Bíztató Világkupás évkezdet

Miamiban az idei első Világkupa versenyen a kilencedik futamon Vadnai Benjamin 3. helyen ért célba, megfejelve ezt megelőző 9. és 6. helyét. Az utolsó futam neki és öccsének Jonatánnak is gyengén sikerült, de így is a középmezőnyben, 26. és 28. helyen végeztek. A Világkupa versenyre a világ hatvan legjobb laseresét hívták meg. Végül 24 nemzetből 59-en rajtoltak.

Az elmúlt évek legtöbb világ- és Európa-bajnoki érmet - 2009 óta összesen 24-et (!) - szerzett magyar vitorlázói nem látványosan, de továbbra is megbízhatóan fejlődve lépegetnek előre a felnőttek között a nemzetközi élmezőny felé. Az előrejutás talán az összes olimpiai osztály közül Laser Standardben a legnehezebb. Bármelyik olimipiai számban nagyon erős az élmezőny, de itt még létszámában is sokan tartoznak a közvetlen élmezőnybe, hiszen ebben az osztályban van a legtöbb induló a versenyeken, és itt van a legmagasabbra szabva a lehetséges résztvevők száma az Olimpián is.

Most Miamiban az első versenynapon az idén is még csak 19 éves Jonatán kezdett kiválóan egy 8. hellyel, miközben bátyja sajnos egy ugyanolyat vesztett el feketezászlós korai rajt miatt. Ezután mindkettejüknek becsúszott egy-két rossz eredményük, de általábon húsz körül vagy azon belül értek célba a kőkemény versenyen. Vadnai Benjamin egyre jobban belejött, és a hetedik-nyolcadik-kilencedik futamokon az első tízben végzett, a végén egy 3. hellyel. Jonatánnak is sikerült még három alkalommal az első húszban célba érnie, ami kiváló eredmény a részéről.

Sajnos az utolsó futam nem sikerült jól egyiküknek sem. Mindazonáltal az első Világkupán mutatott szereplésük több, mint bíztató! Azt pedig tudjuk, hogy mindketten milyen kitartóan dolgoznak és mennyire tehetségesek. Bizonyosan folytatják előrejutásukat a nemzetközi mezőnyben. Hegymenetben vannak, de bírják!

A Miami Világkupa eredményei elérhetőek INNEN.

A fiúk elmondása szerint sebességük sokat javult, a spliti edzőtáborok nagyon hasznosnak bizonyultak.

A következő Világkupa verseny a Földközi-tengeren, Hyeres-ben lesz április végén. A két Világkupa eredménye alapján a legjobb 25 versenyző vehet majd részt a World Cup Final-on Santanderben. Jövő szerdán repülnek haza, de csak hat napra, február 7.-én csapatukkal Ciprusra utaznak három hét edzőtáborba.


Vadnai Benjamin kétszeres világ- és egyszeres korosztályos Európa bajnok. Egy 2009-ben Optimistben elért EB-ezüst után 2010-ben már Laser 4.7 Európa-bajnok lett, majd ugyanebben az osztályban 2012-ben a magyar vitorlás sport első korosztályos világbajnoki címét szerezte. Egy évre rá már az eggyel nagyobb Laser Radialban lett U18-as világbajnok. Az olimpiai Laser Standard osztályban pedig 2015-ben U21 Európa-bajnoki ezüst- és világbajnoki bronzérmes. A magyarok közötti olimpiai válogató versenysorozatot fölényesen megnyerve kijutott a Riói Olimpiára. December 30-án töltötte be 21. életévét.

Vadnai Jonatán 2012 óta bátyja nyomdokain járva és jórészt vele együtt edzve 17 darab korosztályos világ- vagy Európa-bajnoki éremmel és egy ifjúsági olimpiai bronzéremmel gyarapította a magyar vitorlás sport dobogós helyezéseinek számít. Még mindig csak 19 éves így akár még 2018-ban is rajthoz állhat korosztályos világversenyeken! Ha jut rá ideje a fejlődéséhez egyre fontosabb felnőtt világversenyek mellett.

A fiúk edzője édesapjuk Vadnai Péter egykori válogatott finnes, több hajóosztályban magyar bajnoki címet szerzett vitorlázó, aki a kezdetektől fogva nem csak egyszerűen apukaként van a gyermekei mellett, hanem az edzéseik programját összeállítja, edzéseik javát vezeti, illetve a nemzetközi kapcsolatokat is kézben tartva szervezi a fiúk útját, kiválasztva az előrelépéshez éppen szükséges külföldi edzőt, csapatot.


Csatolt képek: