Beszámoló a 2021. évi Vitorlás Suli-találkozóról

Végre, több év kihagyás után, amit jórészt a COVID-nak köszönhetünk, lezajlott a Vitorlás Sulik személyes találkozója, amihez a gyönyörűen felújított Tihanyi Hajós Egylet adott otthont, amit ezúton is köszönünk.

Holczhauser András nyitotta meg a szakmai programot, majd Brencsán Ábel beszámolt a Suli Program elmúlt hatéves fejlődéséről, elmondta, hogy ma már több mint 3500 gyermek és közel 400 felnőtt oktatását végzik a 22 akkreditált képzőhelyen. Az éves suliellenőrzés sikeres volt, mivel minden képzőhely az elvárásoknak megfelelően működik, betartva az országos törvényeket, rendeleteket, az MVSZ szabályzatait.

Ezután Nagy R. Attila, aki így nem ismerné, Rozsda ismertette az NVKP rendszerét, annak gyakorlati alkalmazását, előnyeit és a továbblépés javasolt irányait, figyelembevéve a foil és kite oktatást is.

Dominek Jácint, a Balatonfüredi Vízirendészet őrsparancsnokának előadása a biztonságról szólt. Megosztotta tapasztalatait, javaslatait, ismertette a vonatkozó szabályokat és számos kérdést kapott az iskolák képviselőitől, ami jelezte a téma kiemelt jelentőségét.

A kávészünet után ismét Rozsda előadása következett a Katamarán Suli működéséről. Az idén már a táboros rendszerben 210 tanítványuk volt, szigorúan betartják az NVKP és a WS ajánlásait, valamint a tehetségeknek külön tréningeket szerveznek. Beszélt a fejlődési irányokról, a szabadidősportban rejlő lehetőségekről és az utánpótlás sporthoz való kapcsolódásról. 

Rutai Andrea a THE és az YKA suli programját mutatta be, ahol évente 10 – 11 táborban több mint 380 gyermek és 40 felnőtt oktatását végzik szintén nagy túljelentkezés mellett. Táboraik bentlakásosok, de bejárókat is fogadnak. A résztvevőket, kezdő, haladó, kapitányképző és szenior csoportba sorolják. Klubrendszerükön belül évente 5-7 tehetséges gyermeknek biztosítanak lehetőséget a versenyprogramban, valamint edzőik, oktatóik is saját nevelésűek.

A finom ebéd után, amit a Szövetség biztosított a résztvevőknek, Litkey Árpád, a Pöff Sport Egyesület vezetője mutatta be programjukat, ami megfelel az akkreditált képzési rendszernek, de kicsit eltérő a megszokottól. Ők évente 380 gyermeket és közel 200 felnőttet tanítanak, szinte minden nap reggeltől esetig, különböző csoportokban oktatnak. Közel 60 hajóval rendelkeznek és létrehoztak egy teljesen egyedülálló oktatási rendszert, amelyben a kezdő szinttől versenyzői programig, különböző oktatási formákat kínálnak. Munkájukról egy átfogó dokumentumfilmet is levetítettek.

Befejezésül Holczhauser András beszámolt a Szövetség szemszögéből a Suli Programról, együttműködési és támogatási lehetőségekről és a szakmai fejlődés reális irányairól. Előadásából egy interaktív szakmai beszélgetés alakult, mivel résztvevők részéről számos kérdés és vélemény elhangzott a lehetséges vitorlás iskolai és edzői jövőképről.

Összeségében a szakmai napon hasznos irányok körvonalazódtak mind a képzőhelyek, mind a Szövetség jövőbeni munkáját illetően, így várhatóan megújult lendülettel fejlődik tovább a Suli Program.

Szöveg: Brencsán Ábel

Fotó: Szántó Áron

Képgaléria

Támogatóink: