"Nincsenek szavak" - Berecz Zsombor világbajnok (videóval)

Az éremfutamot megnyerve Berecz Zsombor világbajnok lett a dániai Aarhusban.

A csütörtöki éremfutamot megnyerve Berecz Zsombor világbajnok lett a dániai Aarhusban rendezett összevont, kvótaszerző világbajnokságon. Ez a magyar vitorlássport első világbajnoki aranyérme aktív olimpiai osztályban. (Az már szerdán eldőlt, hogy Berecz Zsombor az aarhusi eredményeivel a magyar sportolók közül elsőként szerezte meg a tokiói indulás jogát.)

Az éremfutam 6 csomós szélben indult, ami később 10 csomó körülire erősödött. Berecz Zsombor végig vezetve, minden bójánál elsőként fordulva nyerte a futamot és a világbajnoki címet. Ehhez kellett az is, hogy az eddig vezető, tavalyi világbajnok svéd Max Salminen a mezőny második felében vitorlázzon és végül a hetedik helyen érjen célba.

Berecz Zsombor végig kezében tartotta a futamot, esélyt sem hagyva ellenfeleinek - akik között két világbajnok is volt -, még csak megszorongatni sem tudták. Szinte minden szituációban gyorsabb volt náluk, világbajnoki címe igazából csak attól függött, hogy a svéd mennyire bírja elviselni a terhet. Nem bírta.

„A saját versenyemet futom” – mondta az éremfutam előtt Berecz Zsombor, aki tartotta is magát ehhez. Nem törekedett biztonsági menetre, a rajt után azonnal elszakadt a többiektől, saját koncepcióját követte az első cirkáló szakaszon, ami fényesen bejött, hiszen már az első szakasz végén vezetett.

A dobogó második fokára Salminen állhat, aki nem tudta megvédeni tavaly, Balatonföldváron szerzett címét (Berecz Zsombor ott az ötödik helyen végzett), harmadik pedig a holland visszatérő, Pieter-Jan Postma korábbi világbajnoki ezüstérmes.

Berecz a tavasszal Spanyolországban elszenvedett szerencsétlen biciklis balesete miatt hónapokat kihagyott a felkészülésből, csak június második felében tért vissza a nemzetközi mezőnybe. Így jelentős versenyrutin-adóssággal vágott neki a közvetlen felkészülésnek, de ezt sikerült maradéktalanul pótolnia.

Az egész világbajnokság során rendkívül kiegyensúlyozottan versenyzett, legrosszabb helyezése 15. volt, míg az éremfutambeli ellenfelei sokkal nagyobb szórással versenyeztek. Hozzá legközelebb a végül harmadik helyezett holland Postma került ebből a szmpontból egy 19. helyezéssel, de volt, aki 43. helyezést ejtett ki az értékelésből (a korábbi világbajnok brit Ed Wright). Berecz futamgyőzelem nélkül nyerte a világbajnokságot, az első 10 közül csak az argentin Olezza és az új-zélandi Junior nem nyert futamot, sőt, ha a két legjobb futamot vizsgáljuk, Berecz abból a szempontból is csak két versenyzőnél jobb az első tízből. Az átlaga viszont magasan neki a legjobb, a második legrosszabb futama 13., ilyet csak egyetlen közvetlen ellenfele, a török Kaynar tudott, az első tízben mindenkinek rosszabb ennél a második legrosszabb helyezése.

Különösen szembetűnő ez, ha a döntő futamokat vizsgáljuk, Berecz Zsombor helyezései 3., 9. és két 7., ez összesen 26 pont, ami toronymagasan a legkevesebb. A következő a végén 4. helyen végzett új-zélandi Josh Junior, aki a döntő négy futamában 42 pontot gyűjtött. A másik véglet a brit Ed Wright a maga 91 pontjával. Ezekből persze azokat a futamokat nem számították e végeredménybe, amik az egész versenyen a legrosszabbak voltak, de ezek a számok kitűnően megvilágítják, hol nyerte meg Bercz Zsombor a világbajnokságot.

Alább pedig egy táblázat - kommentár nélkül. 

Forrás: Aarhus2018.sailing.org

Berecz Zsombor mellett a Laser Radialban versenyző Érdi Mári is megszerezte a tokiói olimpiai kvótát, erről itt olvashat részletesen


Csatolt képek: