Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes!

Ez a magyar vitorlássport legfényesebben csillogó olimpiai érme, amelyet a drámai éremfutamban első helyen végezve nyert meg Berecz Zsombor, úgy, hogy közben többször aranyérmes pozícióban vitorlázott legnagyobb ellenfeleihez képest.

A Medal race, avagy éremfutam vagy döntő futam olimpiai találmány. Nem mindenki szereti, mert felülírja, a dupla helyezési pontokkal alaposan megkeverheti az éppen a változó időjárási körülmények és a szerencse minél jobb kizárására született tíz futamos - egy kiesős vitorlás versenyrendszert. Azért találták ki, hogy az olimpia nézői számára a versenysorozat végére is maradjon valami izgalom. Partközeli, rövid, trükkös pályán rendezik, taktikája gyakran eltér a normál futamokétól, hiszen itt csak a tíz legjobb indul, ráadásul itt az esélyesek már egymásra is figyelnek, van, hogy egy-egy nevető harmadik nyer.

A tokiói olimpián nem ez volt a helyzet, nem lehetett elmenni párosversenyezni, mert három hajó volt esélyes akár az aranyra, és öt versenyzőnek volt esélye a dobogóra a végső küzdelem után.

A Finn dingi hajóosztály éremfutama rögtön az első másodpercben hihetetlen izgalmakat hozott. A rendezőségi hajóról ugyanis korai rajtot, egyéni visszahívást jeleztek, az argentin hajó és a versenyben vezető brit Giles Scott visszatért, hogy újra rajtoljon. Közben a mezőny, Berecz Zsomborral a közvetlen élmezőnyben jobbra indított, Scott jobb híján, a szerencsében bízva balra. A bal oldal az első cirkálószakasz végén picit jobban fizetett, ezzel a brit újra bekerült a buliba. Zsombor közben jól kontrollálta a spanyol Cardonát, aki előtt kellett mindenképpen végeznie az ezüstért. Az első hátszélben valamelyest csökkent a szél, ez jól jöhetett a tavi rutinnal rendelkező Zsombinak, tartotta a roppant tömör mezőny elejében a helyét. Szinte centiméterekkel egymástól haladt az élmezőny, a második cirkálószakaszt remek pozícióban kezdte, hajszállal másodikként vette a kaput, és a felső pályajelnél is ugyanez volt a helyzet. A második hátszél felénél átvette a vezetést, a brit Scott a mezőny közepe táján küzdött, egy-egy pillanatban a számítógép tanúsága szerint Zsombor aranyérmes pozícióban volt. Ám a brit olimpiai bajnokot óriási rutinja, jó sebessége folyamatosan vitte előre. Berecz utolsó bójavétele belső hellyel jól sikerült, első helyen, innen már nem volt kétséges a futamgyőzelem. Néhány másodpercen belül Giles Scott is keresztezte a célvonalat, negyedikként, ezzel megszerezte az olimpia aranyat, Berecz Zsombor pedig az ezüstérmet. A spanyol Joan Cardona az éremfutamban hatodik lett, ő lett a bronzérmes.

A televíziós közvetítésben látszott: mindhárman felhőtlenül örültek. A vízbe ugrottak, és a brit hajóhoz úsztak, amelyben hárman együtt ünnepelték a sikert. Igazi sportemberi pillanatok voltak ezek! Majd ki-ki újra a saját hajójában kibontotta a jóelőre bekészített nemzeti lobogót, és elvitorláztak a mólón lévő szurkolók, csapatvezetők előtt.

Újdonsült olimpiai ezüstérmesünk az m4sport riporterének elmondta, gratulál Giles Scottnak, ezen a héten ő volt a jobb. Hozzátette: szerinte ő jobban örül az ezüstnek, mint a brit versenyző az aranyának. Az biztos, hogy számunkra, magyar vitorlázók számára ez az ezüstérem különleges. Míg a britek számtalan vitorlás olimpiai arannyal büszkélkedhetnek, egyebek közt Finn dingiben 2000 óta nyerik zsinórban az aranyakat, nekünk a Detre testvérek 1980-as bronzérme óta ez a második érmünk. És a legújabb a legcsillogóbb! Egyelőre…

Visy László Oszi

Támogatóink: