Berecz Zsombor: Ez volt a pályafutásom legnagyobb élménye

Folytatódik az élversenyzőkről szóló sorozat. Érdi Mári, a Vadnai és Gyapjas testvérek után Berecz Zsombor is értékelte a múlt évet a Hunsail.hu-nak. Pályafutása legnagyobb élményét hozta a 2017-es év, Berecz Zsombor emellett beszélt a felhúzókötél okozta kalamajkáról, valamint arról, hogy 2018-ban csakis egy dolog számít.

Mi volt 2017-ben a legnagyobb, legemlékezetesebb vitorlázással, versenyekkel kapcsolatos eredményed, emléked?

A balatonföldvári finn világbajnokságon a medal race. Mégpedig azért, mert a rengeteg összegyűlt magyar vitorlázó, a család, a barátok  azért jöttek el, hogy nekem szurkoljanak és velem legyenek lélekben azon a futamon! Ez nem az idei év, hanem az egész eddigi vitorláspályafutásom legnagyobb élménye volt!

Mi volt a legnehezebb vitorlázás szempontjából 2017-ben?

A legnehezebb momentum tavaly az Európa-bajnokság döntő futama volt, ahol vezető helyről leszakadt a felhúzó kötelem! Tehetetlennek éreztem magam és bosszantott a hibám, amit akkor követtem el amikor végig ellenőriztem a hajómat futam előtt és nem vettem észre a lehetőséget a hibára! Igaz csekély esély volt rá, de megtörtént. Azóta eggyel hosszabb a checklistem!

Mik a legfontosabb célkitűzéseid 2018-ra?

Írhatnék hosszú mondatokat, hogy miben kell még fejlődnöm és hogy milyen teljesítmény és eredményeket várok el magamtól, de idén csak a kvalifikáció számít.

***

Akár a nyáron megszerezheti az olimpiai kvótát

Berecz Zsombor már megkezdte a felkészülést az idei szezonra: karácsony előtt a spanyolországi Valenciában volt, most pedig következik egy két és fél hónapos edzőtábor a szintén spanyolországi Cádizban. „Hosszú, és tartalmas időszak lesz ez. A két és fél hónap alatt egy rövidebb pihenő lesz, de mindezzel az Eb-re hangolok” - mondta Berecz Zsombor, akinek az első 2018-as világversenye, a cadízi kontinensbajnokság, március közepén lesz. Az idei legfontosabb céljáról, az olimpiai kvótáról pedig azt mondta, 2018 nyarán lesz  lehetősége arra, hogy tokiói szintet teljesítsen. „Az első kvótaszerző világverseny júliusban, Dániában lesz, ahol nyolc nemzet versenyzője olimpiai indulási jogot szerezhet. Bízom benne, hogy köztük leszek” - tette hozzá a versenyző.

A nemzetközi szinten is legeredményesebb sportolónk, Berecz Zsombor, 2017-ben összesen 45 millió forint támogatást kapott a Magyar Vitorlás Szövetségtől. Nettó 27 millió forint értékű eszközbeszerzés - köztük egy Bravo 6.0 motorossal, kisbusszal, finn dingivel - mellett a versenyzőt közel 15 millió forinttal támogatta az MVSZ és havonta továbbbi 160 ezer forint Gerevich-ösztöndíjat szavazott meg számára az elnökség.

FOTÓ: Cserta Gábor - MVSz


Csatolt képek:

Támogatóink: