Berecz Zsombor a világbajnokság után a magyar bajnokságot is megnyerte

A finn dinghy friss világbajnoka, Berecz Zsombor lett az első a Tihanyban, a THE által rendezett magyar bajnokságon is. Kemény ellenfelek között kettő kivételével minden futamban elsőként ért célba.

A Tihanyi Hajós Egylet (THE) kikötőjében 59 finnes tolta le a hajóját a sólyán szeptember 21-én, közöttük Berecz Zsombor, aki augusztusban Aarhusban megnyerte a kvalifikációs világbajnokságot. A bajnokság ugyan szeptember 20-án kezdődött, de az első napon annyira nem volt szél, hogy Beliczay Márton főrendező a kikötőben tartotta a mezőnyt. Az első két nap csak 1 futamot sikerült megrendezni a meleg, napos, de szélben szegényes időben.


A harmadik napra előrejelzett hideg fronttól sok szelet várt mindenki, ami éjszaka meg is érkezett, de korán. Azaz hajnalban és reggel még nagyon fújt (csaknem 40 csomós nyomások is voltak), egy órát várt is a rendezőség a pályatűzéssel. Egy futam le is ment az elején frissebb, később gyengülő szélben, elindult egy következő, de az már félbeszakadt az idei-oda forgolódó, innen-onnan be-befújó szélben, majd - bár szinte végig fújt a szél - csaknem egész nap versenyzésre alkalmatlan körülmények között várakozott a mezőny inkább a vízen, de a partra is visszatértek egy rövid időre. A harmadik futamot aztán a késő délután beinduló és izmosodó nyugati-délnyugati szélben sikerült lebonyolítani - fel is vetődött még egy rajt lehetősége, de a naplemente közelsége már tett reálisan lehetővé újabb futamot. Ezen a napon extrém kitartásra volt szüksége mind a mezőnynek, mind a rendezőknek, hiszen a két futamot több, mint 8 óra vízen töltve, 15 fokos hőmérsékletben (előző nap még kétszer ennyi Celsius fok volt) sikerült teljesíteni.

A vasárnapi utolsó napon viszont ideális vitorlázó körülmények - a végére a nap is kisütött - között négy futammmal hétre bővült a futamok száma, így korrekt eredmények születhettek. Az abszolút győztes, hétből öt futamgyőzelemmel és egy második hellyel Berecz Zsombor lett (aki az utolsú futamon már nem indult), őt követte a horvát Nenad Bugarin (ugyancsak kihagyta a záró menetet), szintén biztos pontelőnnyel. Az abszolút harmadik és masters bajnok Huszár Géza, őt pedig Németh Domonkos, a THE versenyzője és egyben a junior bajnoki cím nyertese követte.

A bajnokság nyílt verseny volt, a magyarok mellett öt nemzet képviselői - cseh, francia, horvát, osztrák és szerb finnesek -, összesen nyolc külföldi egység állt rajthoz. Közülük a horvát Nenad Bugarin végzett a legjobb helyen, második lett a világbajnok mögött, egy futamot nyert, négy második és egy harmadik helyet (ekkor az 1988-as szöuli olmpikon Székely Antal futott be előtte a második helyen) szerzett, egyszer pedig nem állt rajthoz. Bugarin a világbajnokságon Aarhusban a 17. helyen végzett, három futamban ért célba az első tíz között: 2., 5. és 9. helyeken. bereczen és rajta kívül még két Aarhusban is versenyző résztvevője volt a bajnokságnak: a vébén 75. magyar Haidekker Elemér, aki a bajnokságon a 13. lett, és a szerbiai Tihomir Zakic, aki Aarhusban a 84., Tihanyban pedig a 19. helyen zárt.

A részletes eredményeket itt lehet vizsgálni.

Szöveg: THE / YKA

Fotó: Szűcs Ábel


Csatolt képek:


Csatolt fájlok:

Támogatóink: