Berecz Zsombor a 4. helyen a medal race előtt

A magyar finnes világbajnok egy hellyel előrébb lépett és már a 4., Cholnoky Sára pedig megint behúzott egy 3. helyezést.

A magyar versenyzők tízen, ötön belüli helyeket futottak a Trofeo Princesa Sofia utolsó versenynapján és szinte mindegyikük a saját mezőnyük első harmadában, sőt azon belül végeztek.

Berecz Zsombor a döntő futamok utolsó napján még egy helyezést fogott az összetettben a csütörtök esti álláshoz képest, így a 4. pozícióból vághat neki az éremfutamnak. A pénteki versenynapon Zsombor 14. és 3. helyeken végzett „az utolsó futamban jó rajttal, különösebb kockázat vállalása nélkül versenyeztem, akik megelőztek, a szélekről jöttek be” – kommentálta Berecz Zsombor az utolsó napot. Zsombor 3 hónapot edzett Mallorcán új edzőjével, a brit Paul Hobsonnal, aki a North Sails one design nemzetközi kapcsolatokért felelős szakembere, hozzá tartozik ezen belül a finn dinghy. „Jó döntés volt Mallorcára jönni ilyen hosszú időre, sok tesztet futtattunk le, amiknek eredményeként a tavalyi világbajnoki szettből már semmit sem használunk” – mondta Berecz Zsombor az elmúlt időszak felkészüléséről.

Fizikálisan egyre jobb állapotban van a világbajnok, „de még van hová fejlődni e téren is”. Mentális szempontból sincs gond, „rendben vagyok”, bár saját bevallása szerint minden futamban benne hagyott 2-3 helyezést.

„A sok sárga lap miatt nehéz verseny van mögöttem, amit fel kell dolgozni, nehéz volt motiváltnak lenni egy idő után, de amiért jöttünk, többnyire sikerült elérnünk” – összegezte a mallorcai versenyt Érdi Mári, aki 8. és 45. helyekkel, összetettben pedig a 34. helyen zárta a Trofeo Princesa Sofiát. „A pénteki első futamban nagyon jó rajt után a 10. helyen kerültem az első bóját.”

A következő menetben pedig olyan történt, ami talán még sosem világversenyen: Mári mögött az első bójavételnél senki nem kanyarodott. „Kockázatot vállaltam, nem jött be.” Mindez persze már a három sárga lap után, az utolsó futamban történt, amikor világossá vált, hogy ebből a versenyből nagy eredmény nem nagyon jön ki, a hozadéka a teszteredmény. Ráadásul végtelenül frusztráló hatással bírt a három sárga lap, amit olyan versenybíró osztott ki Márinak, aki – miután személyesen is rákérdeztek az okokra – azt tudta mondani, hogy „ha odafigyel a szabályokra, lehet, hogy eljut egy olimpiára”, azaz kevés fogalma volt arról, hogy milyen mezőnyben bíráskodik.

Gyapjasék az utolsó napon 10. és 22. helyeket futottak, így az összetett listán a 18. helyen zártak. Ez a tavalyi 24. helyezéshez mérten jelentős előrelépés, ahogy a férfi Laser Standardban versenyző Vadnai Jonatán számára is, aki a múlt évi 69. helyezés után idén a 31. helyen tudott végezni. Testvére Benjamin pechesen versenyzett, vitorlaszakadás is hátráltatta, így bár Jonatánhoz hasonlóan futamot nyert, a végül a 35. helyen zárta a Trofeot – a múlt évben a 23. helyen fejezte be a versenyt.

A Nacra17 repülő katamaránok között Virág Flóra és Molnár Dávid az 54. helyen zárt az 59 egység között, az utolsó napon több helyet is javítottak a korábbi trendnél jobb helyezéseikkel. A szörfösök között a női RS:X osztályban Cholnoky Sára a csütörtöki két 3. helye után pénteken is futott egy bronzos futamot, így összetettben a 14. helyen végzett a 49 fős mezőnyben. A férfiaknál Gádorfalvi Áron végül a 19., Sánta Bence pedig a 28. helyen zárta a világ egyik legkeményebb versenyét.

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

Korábbi cikkeink a Trofeo Princesa Sofia Iberostar versenyről:

BERECZ ZSOMBOR IS FUTAMOT NYERT PALMÁN

BERECZ ÉS GYAPJASÉK ISMÉT ELŐRÉBB LÉPTEK

MAGYAR GYŐZELEM PALMÁBAN A MÁSODIK NAPON IS

MAGYAR FUTAMGYŐZELEMMEL INDULT A TROFEO PRINCESA SOFIA

VILÁGBAJNOKI MEZŐNYÖKKEL INDUL AZ EURÓPAI VERSENYSZEZON PALMÁN

 Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Jesus Renedo / Sailing Energy, Robert Deaves

Támogatóink: