Benji számára jól kezdődött az olimpia - friss nyilatkozatokkal

Július 8.: A tíz közül négy hajóosztály kezdte meg az olimpiai vitorlás versenyzést Rio de Janeiróban az Olimpián, és mind a négyben érdekeltek vagyunk. Az öt magyar vitorlás olimpikon közül ma Érdi Mári és Vadnai Benjamin, illetve a szörfösök, Cholnoky Sára és Gádorfavi Áron kezdték meg futamaikat.

Kitűnő 12-15 csomós szlél fújt mindkét pályán így a rendezőség gond nélkül lebonyolíthatta a tervezett két-két, a szörföknél három-három futamot.

Laser Radial osztályban Érdi Mári 21. és 23. helyeken ért célbaa 37 hajós mezőnyben és ezzel a 24. helyen áll az összetett listán. Vagyis teljesíti az önmaga elé kitűzött célt, hogy az első 25-ben végezzen.

Laser Standard osztályban Vadnai Benjamin kitűnően kezdett: 9. helyen ért célba! A következő futam azonban nem jött ilyen jó össze neki és 44-ként futott be. Ezzel összetettben 27. helyen áll a 46 hajós mezőnyben.

A szörfösök három futamot vitorláztak. Cholnoky Sára eredményei: 22., 14., 21. amivel összetettben 20. A női RS:X osztályban 26 versenyző van.
Gádorfalvi Áron futameredményei: 30., 28., 29., amivel összetettben 30. a 36 induló közül.

A helyszínen Cserta Gábor - akinek köszönjük a közreműködést - beszélgetett Vadnai Benjivel és Érdi Márival.

Benji a futamokról a következőt mondta:

Az első futamban volt egy nagyon jó lee rajtom, és onnan bal középről fel tudtam játszani, 1-10-ben felértem, utána negyediknek értem le a hátszél bójához. A jobb oldal kicsit elment, de ennek ellenére 9.-nek be tudtam futni. Ez nagyon jó, 43-an vagyunk. A második futam az kevésbé sikerült jól, de még csak az első napnál tartunk, és szeretnék még több ilyen top tízes futamot csinálni. A szél elég trükkös volt, voltak benne balos, jobbos frissülések. Az áramlás kevésbé számított, mint ahogy vártuk. Voltak peches és szerencsésebb szélfordulók is, de ha jól elrajtoltál és játszottál a frissüléssel, akkor valószínűleg jól is értél fel.

A második futamban is így kezdtem. Nagyon jól álltam, de aztán középen megállt a szelem és elmentek. A mezőny az nagyon hasonló, majdnem ugyanaz, mint más versenyeken, szóval nem érzek nagy különbséget. Nagyon jó, hogy a vitorlákon ott van a családnevünk, az országunk, a zászló, ez nagyon nagy örömmel tölt el.

Három hetet voltam csak itt, akik korábban kvalifikáltak, már többször voltak itt, ebből sajnos nincsen előnyöm, de jó sokat tanultam ebben a három hétben, és ennek is köszönhető, hogy ilyen jól sikerült az első futam, hogy ilyen nagyon jót tudtam menni. Még szeretnék top tízeket menni!"

A férfi Lasereseknél a horvát Tonci Stipanovic vezet egy argentin és egy orosz versenyző előtt. A hazai sztár, Robert Scheidt az első futamot elrontotta, 25. lett, a másodikban viszont már nyerni tudott, jelenleg a hetedik helyen áll. A nagy esélyes brit Nick Thompson egyelőre a 11., a német Philip Buhl pedig csak a 17.

A női Laser Radialban London olimpiai bajnoka, és Érdi Mári edzőpartnere, a kínai Lijia Xu vezet, a holland Bouwmeester előtt – ez viszonylag papírformának mondható. Mári a következőket mondta Cserta Gábornak a futamok után, amelyeken 21. és 23. helyeket futott:

Közepesen sikerültek a futamok. Az elsőben nagyon jól kezdtem, de aztán nagyon szoros volt a mezőny és néhány szituáció meg is lepett, úgyhogy vesztettem több helyet az első futamban. A második futamban pedig rosszul kezdtem és hasonló helyen futottam be.

Kicsit azért jobbat vártunk, és remélem, hogy tudok holnap javítani. A bójáknál sokan értünk oda egyszerre, nagyon résen kellett lenni, és rosszul jöttem ki ezekből a szituációkból és elment 5-6 hajó a bójavételeknél ami azért elég sok. Az első futamban nagyon jó szél volt, nem is forgolódott annyira, de a másodikban leállt és össze-vissza jöttek a pöffök. Úgy láttam, hogy a bal oldalon jön egy frissülés, így egész végig próbáltam balra menni, de végül a jobb oldal jött be, az nagyon nehéz volt. De igazából ezt vártuk, úgyhogy az első futam volt meglepetés nem a második.

Van egy kis hiányérzetem, úgyhogy holnap úgy megyek ki, hogy jobban szeretnék menni. Holnap szeretnék egy futamot az első tízben, és beleadok mindent és meglátom, remélem, hogy holnap boldogabb leszek.

Nagyon jó élmény az első olimpián lenni. Igazából próbáltam magamat lenyugtatni a futamok előtt és a második futamra szerintem már túl nyugodt voltam, de igazából nagyon jó, tetszik. Az áramlás nem igazán számított, csak a szélfordulók. Azt mondták a nap elején, hogy elkezd majd rajtnál befelé folyni, de még a második rajtnál is keresztbe folyt a pályán. Nem az áramlás volt a meghatározó, hanem a szél."

Kedden újabb futamok következnek, és most már Berecz Zsombi is vízre száll majd.

Részletes eredmények a mellékletben.

Fotó: Sailing Energy / World Sailing


Csatolt képek:


Csatolt fájlok:

Támogatóink: