Belépünk a 21. századba

Március 31-én mutatják be a klubok képviselőinek a Magyar Vitorlás Szövetség új tagnyilvántartási rendszerét, amelyet egy jó hónapja néhány kiválasztott klub sikeresen tesztel. Noha elsőre ez a hír talán nem hangzik túlzottan érdekesnek, ténylegesen az első lépés egy olyan irányba, amely egyszerűsíti a versenyzőket, versenyrendezőket, klubokat és az MVSz-t megbéklyózó adminisztratív feladatokat.

„Valójában most lépünk be a 21. századba” – fogalmaz lényegre törően Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára. „Az új informatikai rendszer végre felváltja azokat a különálló és elavult technológiai megoldásokat, amelyeket elődeink, a sportolók és egyesületek, valamint a hajók műszaki paramétereinek nyilvántartására fejlesztettek ki. Most mindez egy platformra kerül, és a használata rendkívül egyszerű és gyors lesz” – mondja optimistán a főtitkár.

Archaikusnak találtátok a „kék könyvet”? Az is volt – az új rendszernek köszönhetően hamarosan megszűnik. Vicces volt, hogy az egyszer már megadott adatokat minden nevezésnél újra és újra megkérdezték? Ennek hamarosan vége, elég lesz egyszer felvinni valamennyi személyes adatot, s attól kezdve csak a változásokat kell majd beküldeni.

Vegyük tehát végig, hogy mire is képes ez a rendszer, amelynek fejlesztése több hónapos munka eredménye.

Minden sportoló adatai online nyomon követhetők lesznek, s az egyesületek és a szövetség adminisztrátorai könnyedén kezelhetik majd a változásokat. „Jövőre a nyilvántartás a kék könyvet is szükségtelenné teszi, hiszen a versenyek rendezői pontosan látják majd a versenyre nevezők adatait, így végre nem kell pecsétek és bélyegek eredetiségét vizsgálni majd” – sorolja az előnyöket Holczhauser András.

Persze önmagában egy nyilvántartásnak inkább csak az adminisztráció számára lenne haszna. „A valódi előrelépést az jelenti, hogy a nyilvántartás összeköthető lesz az eredményszámítási rendszerekkel, így végre pontosak lesznek a ranglisták és az eredmények dokumentációja” - erősíti meg a főtitkár. Ráadásul a hajók adatai is naprakészen nyomon követhetőek lesznek, ami eddig különösen az előnyszámításos versenyeredmények esetében okozott jelentős problémákat.

A rendszer egyik modulja lehetővé teszi majd az online fizetést és számlázást is. Így a versenynevezések jelentősebb része tevődhet át az internetre, sőt, az MVSz a klubok tagdíjfizetésével kapcsolatos adatokat is itt tartja majd nyilván.

A későbbiekben a rendszer kiegészül még egy versenybírói és versenyrendezői modullal is, ami nagy mértékben leegyszerűsíti és megkönnyíti majd a kommunikációt számukra.

„A fejlesztés célja az volt, hogy segítse az MVSz-nél és a kluboknál dolgozó szakemberek munkáját és jelentősen megkönnyítse a vitorlázók számára az adminisztrációs feladatokat. Azt hiszem, hogy a legfontosabb céljainkat elértük: sikerült egy olcsó, hatékony, átlátható és megjelenésében is modern rendszer alapjait lerakni” – foglalja össze a lényeget a főtitkár.

A rendszer bevezetéséhez számítunk a tagszervezetek és a versenyengedélyes sportolók aktív közreműködésére a zökkenőmentes átállás érdekében.

A VIHAR 2.0 rendszert az En-Co Software Kft. fejlesztette az MVSz számára. Március 31-én a tag-, valamint a hajóosztály- és hajónyilvántartás modult mutatják be a klubok kijelölt adminisztrátorai számára. Az online nevezési és fizetési, az eredményszámítási, valamint a versenybírói és -rendezői modulok még fejlesztés alatt állnak. Átadásuk 2015. május elejére várható.

Támogatóink: