Bányai Attila győzött az OP bajnokságon

BESZÁMOLÓVAL KIEGÉSZÍTVE (08.27 - 11.40-kor) lásd lejjebb!

Balatonföldváron véget ért a 2016. évi Optimist magyar bajnokság, amelyet a Spartacus Vitorlás Egylet redezett. Kilenc futamból alakult ki a végeredmény.

A győzelmet Bányai Attila a BYC versenyzője szerezte meg, aki hét futamon győzött kilencből. Nem csak a serdülő korosztályban (12 éves korig) diadalmaskodott, de legyőzte az idősebbeket, a 13-14 éves ifjúságiakat. Utóbbiak közül a legjobban Lászlófy Ábel végzett az abszolút második helyen. A lányok közül a legelőrébb (33.) Kálmán Kornélia végzett. A versenyen 129 gyerek vett részt. A futamokat két csoportra osztva vitorlázták. 

Beszámoló az OP bajnokságról Lászlófy Csabától, aki a remek fotókat is készítette:

A nyári szünet utolsó hetében rendezte meg a Spartacus Vitorlás Egylet az Optimist Magyar Bajnokságot és Nemzetközi Versenyt. A nagy lendületben lévő Optimist hajóosztályban az idén 130 (!) magyar Optimistes vett részt.

Az Erdélyi Béci vezette rendezőség a szokásos rutinnal és magabiztossággal abszolválta a feladatot. Négy nap alatt kilenc futamot sikerült megrendezni, mégpedig úgy, hogy a második versenynapot a szép, de jelen esetben szomorú Sparis balatoni panoráma megtekintésével töltötték a versenyzők és az edzők. Az első versenynapon gyenge északias, míg a harmadik és negyedik versenynapon kezdetben élénk, majd gyenge reggeli és délelőtti keleti szélben zajlottak a futamok. 
A kilenc futam már két ejtőt jelentett a fiatalok számára, így a végeredmény hét futam eredményéből számítódott ki.

Serdülő korosztályban 2016 év Optimist Magyar Bajnoka Bányai Attila lett, aki abszolútban is megnyerte a versenyt. Az ezüst érmet Nagy Bendegúz (BYC) vihette haza, míg a bronzot Verebély Mátyás (Spartacus). 

Az ifjúsági versenyzőknél 2016 év Magyar Optimist Bajnoka Lászlófy Ábel (Spartacus), míg a dobogó második fokára Lászlófy Levente(Spartacus) állhatott fel. A bronzérmes a szintén Sparis Jeney Máté. A Lászlófy-testvéreknek, Ábelnek és Leventének ez volt az utolsó verseny Optimist hajóosztályban, így a búcsú szebben nem is sikerülhetett volna. Jövő héttől mindketten 29er hajóosztályban folytatják vitorlás pályafutásukat. Szintén hajóosztályt vált Sellei Bence (BYC), Borbás Barna (BYC), Kovács Attila (MVM SE), Petrányi Botond (Spartacus) és Arányi Barna (Spartacus).

Serdülő leányoknál az első helyen Kálmán Kornélia (Spartacus) fejezte be a bajnokságot. Második Nagy Réka Dóra (THE-YKA), harmadikKis-Szölgyémi Luca (Kereked) lett.
Az ifi leányoknál a bajnok Litkey Janka (THE-YKA), a második Berry Sára (Procelero), a harmadik Benkő Nóra Krisztina (MVM).

A harmadik versenynapon közgyűlést tartott a Magyar Optimist Osztályszövetség. Az elnöki pozícióját nagy szavazattöbbséggel őrizte meg Ralovich Gábor. Az elnökség tagja maradt Szalontai Bence, míg új tagja lett Vándor Róbert és Domokos Szilárd. Az ötödik elnökségi tag a válogatott edzője, Török Péter.
A közgyűlés elfogadta az elnökség pénzügyi beszámolóját és Török Péter szövetségi edző szakmai beszámolóját is.


A bajnokság végeredménye letölthető a mellékletből, vagy a spartacus.hu oldalról.

A bajnokság futamainak alakulását a hajókba telepített gps nyomkövetőkkel grafikus módon élőben közvetítette a sailinfo.hu, és a futamok utólag is visszanézhetők honlapjukon ITT.

FOTÓK: Lászlófy Csaba


Csatolt képek:


Csatolt fájlok:

Támogatóink: