Elindult a fiatalok Balaton Kupája

A harmadik éve szervezett Junior Balaton Vitorlás Kupa versenysorozat idén is útjára indult, az első versenyt Balatonmáriafürdőn rendezték. Idén a házigazda Balatonmáriafürdői Vízisport Egyesület több újdonsággal is szolgált. 

O'pen Skiff osztályban itt mutatkozott be a felfújható kapu, ami alatt csak megdöntve tudtak a versenyzők áthaladni. Továbbá Náray Vilmos nemzetközi versenybíró vezetésével a Q függelék szerinti vízi bíráskodás szerint zajlott a verseny. Ennek előnye, hogy a parton már nincs óvási tárgyalás, hanem amikor az első hajó kiér a vízről a kész eredmény fogadja őket a hirdetőtáblán. 

A Tatai Vitorlás Iskola mellett a nyugati medencében található klubok segítségével és részvételével valósult meg a verseny. Vagyis az ábrahámhegyi TVSK, a fonyódi Vagabund VSE, és a keszthelyi KYK VSE dolgozott egy eredményes versenyért a helyi BMF VSE mellett.

Szombaton az első futamot még érvényteleníteni kellett a leálló szél miatt, azonban Igali Csilla vezette rendező csapat jó döntést hozott és az északi parton maradó esők árnyékában négy tökéletes futamot tudott rendezni. Az utolsó futamot követően, amint minden hajó a partra ért felkerült a másodfokú viharjelzés. Szerencsére még egy hajóelpakolás belefért, majd komoly lökésekkel megérkezett az ígért vihar. Vasárnap sajnos szakadó eső fogadta a csapatokat, majd több óra várakozás után az a döntés született, hogy következzen az eredményhirdetés. O'pen Skiff és RS Feva osztályban is BMF VSE dominancia volt, egyedül a TVI versenyzőjét P.Szolomayer Balázst - aki pár
hete a lengyel Európa Kupán harmadik helyezést ért el - engedték egy ezüstéremhez a helyi versenyzők.

Jövőre nagy eséllyel már májusban sor kerül az első utánpótlásversenyre Balatonmáriafürdőn, amennyiben az O’pen Skiff hajóosztály Európa-bajnokságának rendezését a BMF VSE nyeri el.

Fotó: © SDT / Holló Brigitta G.