Balatoni Vitorlás Hét 2014

Az első nap sikeresen zárult a 2014. évi Balatoni Vitorlás Hét- Generali Nagydíjon. Laser Radial és Laser Standard osztályokban 2 futam került megrendezésre, míg a 470es osztálynak 3 sikeres futammal zárult a nap. 

Laser Standard osztályban az első helyen Vadnai Benjamin a BYC versenyzője áll, második Tomai Balázs az MVM SE színeiben, harmadik Erdélyi Gábor a Tecon SE versenyzője. 

470 osztályban a Margitics Botond-Serke Áron (BSFVK-BYC) páros vezet 3 futam után, őket követi a Bihary Gergely-Bihary Dániel testvérpáros az SVE színeiben, a dobogó harmadik fokát jelenleg a Gyapjas Balázs-Péch Lóránt (SVE) páros bitorolja.

Laser Radiál női Bajnokságot jelenleg Érdi Mária a Yacht Club Budapest versenyzője vezeti, őt követik Hirschler Rebeka és Hirschler Ludovika a SÉP versenyzői.

Laser Radiál nyílt versenyben az első három helyezett sorrendben: Vadnai Jonatán (BYC), Scharf Máté (BYC) Edelényi-Szabó Viktor (BYC)

A mezőny napnyugtával zárta a vízen a versenyt. A holnapi előrejelzés kecsegtető, így további sikeres folytatásban reménykedünk.

Az olimpiai osztályok bajnokságain a 2014. évi Balatoni Vitorlás Hét- Generali Nagydíjon mindkét a 470-es és Laser pályán 3 futamot rendeztek. A finnesek szívósabbak voltak és 4 futamot teljesített a mezőny a kezdeti mérsékeltről friss 3-4 Beaufort erejűvé frissülő szélben.

Füreden az esélyesek vezetnek. Laserben Vadnai Benjamin Tomai Balázzsl vetélkedik az első helyért. A Laser Radiálban Vadnai Jonatán egy ponttal áll Érdi Mári előtt, aki magabiztosan vezeti a női bajnoki mezőnyt. 470-esben a Gyapjas Balázs - Péch Lóránt három futamot nyert a két nap alatt lebonyolított hatból. Az eredmények letölthetők a mellékletből.

A Tihanyi Hajós Egylet rendezésében 52 Finn versenyez a magyar bajnoki címért és helyezésekért. Ausztrál, osztrák, szerb és szlovák versenyzők is vannak a mezőnyben. Plusz a Dél-Afrikai Ian Ainslie, aki már olyan régen él Magyarországon, hogy akár magyar bajnok is lehetne. (Tavaly az is lett Melges 24-ben) 

Öt futam után  természetesen fölényesen vezet a múlt héten az ISAF  világbajnokságon olimpiai indulási jogot szerzett Berecz Zsombor, de mögötte nagy a harc a helyezésekért. 

Véget ért a 2014. évi Balatoni Vitorlás Hét-Generali Nagydíj, az olimpiai hajóosztályok bajnoksága Balatonfüreden, illetve Tihanyban, ahol a Finn osztály versenyzett.

A jó szeles első és különösen a második nap után szombaton és vasárnap az időjárás kevés lehetőséget  adott újabb futamok megrendezésére.

Egyedül szombaton sikerült egy rövidÍített futamot összehozni Balatonfüreden. Így a Finn és a Laser osztályok bajnokságai 6 futammal, a 470-eseké 7-tel ért véget.

Tihanyban 52 Finn versenyzett, köztük ausztrál, szerb, dél-afrikai, osztrák és szlovák vitorlázók. Az ISAF világbajnokságról éppen a verseny kezdetére hazaért Berecz Zsombor alaposan megmutatta a mezőnynek, hogy hol a nemzetközi élvonal. Könnyedén nyert minden futamot. 

Ha nem ért volna haza magyar bajnok lehetett volna tavaly Melges 24-ben szerzett címe után Finnben is Ian Ainslie, aki bár nem magyar állampolgár, de olyan rég itt él, hogy már nyerhet bajnokságot is. De Zsombi megérkezett, így az ezüstéremmel kellett beérnie. A bronz Pál Gasztoné lett. 

Viszont Ainslie a Masters magyar bajnoki címet már elvihette Lukáts Ákos és Majthényi Zsombor elől. A legjobb Grand Masters (50 felettiek) Székely Antal lett, míg a Grand Grand Masters-ek (>60) legjobbja Beliczay Tamás lett. A legeredményesebb junior Haidekker Elemér, aki a Laserből éppen csak mostanában átült Tenke Martint előzte meg.

Füreden a 10 Laser Standard küzdelmében az aranyért folyó viadal Vadnai Benjamin és Tomai Balázs között dőlt el Benji javára. 

A Laser Radial női magyar bajnoka 8 hajóból nagy fölénnyel Érdi Mári lett volna, aki a Laser Radial nyílt versenyen (15 hajó) verte a fiúk többségét is, és rendesen megszorította a aranyérmet megszerző Vadnai Jonatánt. Sajnos Mári a remek vitorlázása ellenére sem lehetett magyar bajnok. A minimálisan szükséges 8 résztvevő ott volt ugyan, de az utolsó helyezett nem indult legalább a futamok felén, így a verseny a lányoknak sem lehetett nemzeti bajnokság.

470-esben a tízhajós bajnokságot biztosan nyerte Gyapjas Balázs és Péch Lóránt, a Margitics - Serke páros és a Bihary testvérek előtt.

Szombat-vasárnapra egy ranglistaverseny erejéig bekapcsolódott 5 darab F18-as és 7 darab M3-as katamarán is. A gyengécske szélben ők összehoztak 4-4 futamot, aminek legjobban az aranyérmesek, a Téglás Csaba - Krénusz Gábor (F18), illetve a Diószegi Zoltán - Székely András kettősök örülhettek.

Finn OB végeredmény

Laser, Radial és 470 eredmények

M3 és F18 versenyeredmények

Támogatóink: