Balatoni Évadnyitó Wire Corner Nagydíj és Vitorlabontó ünnepség

Az egyre javuló időjárásban és frissülő szélben nagyon gyors verseny lett az Évadnyitó.

Balatonfüreden az idén is az 1935 óta szokott méltó módon vitorlabontó ünnepséggel és a Balaton megkoszorúzásával ünnepeltük meg az egyébként ilyenkor már javában zajló balatoni vitorlás szezont.

Május 16-án 10 óra után – egy fontos vendég késése miatt némi csúszással – kezdődött a hagyományos ünnepség a balatonfüredi móló tövében, amelyhez látványos keretet adtak legszebb klasszikus vitorlásaink, a Balaton legöregebbje a 119 éves Kishamis, a három 75-ös Cirkáló a Nemere II., a Sirocco és a Lillafüred, valamint a parton az Addio 40-es Cirkáló, illetve a legrégebbi magyar vitorlás klubház, amelyben jelenleg a Vitorlás Étterem és az idén megnyílt interaktív kiállítása a Vitorlázeum várja a vendégeket, látogatókat. Ott állt még az MVSz új, a versenyek rendezését, kiszolgálását szolgáló új motorosa is.

A szokásos ünnepi műsor és beszédek után a Himnusz hangjaira a Kishamis árbocára felkúszott a nemzeti lobogó, majd dr. Szalóczy Péter egy rajtpisztoly lövéssel megnyitotta szezont. Hrehuss György és csapata a Kishamis fedélzetéről ekkor dobta a nemzeti színű szalaggal díszített koszorút a Balatonba.

Az ünnepséget és a vitorlabontót látványos verseny követte.

A balatonfüredi móló vonalában a Kékszalagéhoz hasonlóan kitűzött rajtvonalon 18 osztályban 155 hajóval 648 fővel rajtolt a Balatoni Évadnyitó WireCorner Nagydíj nagyhajós mezőnye.

Gyenge dél-délnyugati szélben indultak a hajók az első pályajel, Alsóőrs felé. Három perccel később vált igazán látványossá menetük, amikor spinnakert húzhattak.

Rendkívül gyors és szép verseny lett, mert a nap fokozatosan kisütött, a szél előbb délkelet felé fordulva frissülni kezdett, majd tovább erősödve újra nyugatiasodott. Így a mezőny java az alsóörsi fordulótól egyetlen éles balcsapáson húzhatott Tihany felé. Onnan pedig egy gyönyörű éles raumos száguldással jöttek a hajók a füredi móló közelébe kitűzött célvonalra.

Délután negyed négyre már célba is ért mindenki. 149 hajó teljesítette a pályát.

A Balatoni Évadnyitó Wire Corner Nagydíj abszolút győztese a két rajthoz álló katamarán közül a Nagy R. Attila vezette Black Jack lett, megelőzve az RSM-DTM-et, amelyet Vándor Róbert kormányzott.

Az egytestű hajók versenyét nagy fölénnyel nyerte a Sirocco és Cittel Lajos csapata, akikkel még az Anna 70-es Cirkálón Fehéri Gáborék, és a harmadik helyen befutó Majthényi Szabolcs kormányozta Asso99, a Fantomasso tudott lépést tartani. 

A nagyhajós pálya mögött az Alsóörs és Siófok közötti vízterületen pedig a kishajós osztályok futották versenyüket. Három futamot sikerült megrendezni a kitűnő szélben. Nekik még újabb futamokkal vasárnap is folytatódik a verseny.

FOTÓ: Szekeres László

Filmbeszámoló:

Eredmények:

Abszolút eredmények

Összevont cirkáló eredmények

Yardstick eredmények

Osztályonkénti eredmények

Támogatóink: