Balaton Kupa 2016 végeredmény

2016-ban a Balaton Kupa győztesei a Nagymágus Európa 30-as, illetve a Hunger nevű Dolphin lettek.

Idén a sorozatba számított versenyek: az Évadnyitó, a Pünkösdi Regatta első futama, a Mihálkovits Emlékverseny futamai, az Izsák Szabolcs Emlékverseny, a Kékszalag, a TECON Kupa és a Beszédes József Emlékverseny tette ki a nyolc értékelt eredményt.

Részletes 2016-os eredménylista a mellékletben!


Balaton Kupa történet

A hatvanas évek közepén született a gondolat egy összetett nagyhajós vándordíj létrehozására, amely több balatoni túraverseny eredményét összesítve ösztönözné a vitorlázókat arra, hogy minél több eseményen rajthoz álljanak.

A túrahajók számának gyarapodása miatt pár éve már két kategóriát számolunk a Balaton Kupában. Az első csoportba a klasszikus hajók tartoznak, míg a másodikba (Balaton Kupa II.) minden egyéb vitorlás.

Az első Balaton Kupát 1967-ben rendezték. Általában az szezon hét-tíz távolsági versenye alkotja a sorozatot. Tíz futam esetén a nyolc legjobb számít bele az összetett eredménybe, vagyis annak van esélye jó helyezést elérni, aki mindegyik Balaton Kupa futamon részt vesz. A versenyeken megszerezhető pontszám függ attól, hogy hányan neveztek az adott regattára.

A Balaton Kupa I. győztese az utóbbi két évtizedben  leggyakrabban az Európa 30-as osztály valamelyik hajója szokott lenni. Ők rendszeresen nagy létszámban vesznek részt a sorozat versenyein, így a győztes jó pontszámot gyűjthet. Sok Balaton Kupa sorozatot nyert az Ábránd (Dr. Dulin Jenő), és az utóbbi években a Nagymágus (Takácsy Géza). 2015-ben a Balaton Kupa győztesei a Nagymágus illetve a Paquita nevű hajók voltak.


Csatolt fájlok:

Támogatóink: