Az ORC számítás terjedésének segítése

Minden MVSz rendezésű nagyhajós versenyen lesz ORC értékelés is.

A Magyar Vitorlás Szövetség 2015. évben változásokat vezet be a balatoni nagyhajós versenyzésben. Ennek része az ORC előnyszám rendszer meghonosításának elősegítése is.

 1. A MVSZ által rendezett nagyhajós versenyeken minden esetben kiírásra kerül az ORC verseny is (Évadnyitó, Fehérszalag, Kékszalag, Félszigetkerülő amely egyben az ORC Bajnokság egyik futama).
   
 2. Tárgyalások kezdődtek arra, hogy a nem MVSZ által rendezett jelentősebb túraversenyeken is legyen ORC verseny. Ehhez az MVSz a rendezők részére átadja az ORC értékelési rendszerét.
   
 3. Az ORC versenyen való indulás feltétele, hogy a hajó érvényes ORC felméréssel és azévi regisztrációval rendelkezzen. Ezt a térítéses felmérést az MVSz Technikai Bizottsága végzi. Két részből áll : a hajó vízvonal alatti részének 3D felmérése és a hajó rudazatának, vitorláinak felmérése. A szériahajók esetében a gyártó felmérési adatai megkönnyítik az ORC felmérést. A magyar gyártású hajók estében az is könnyebbséget jelent, ha az egyforma sablonban gyártott hajók tulajdonosai összefognak és csak egy hajótestet méretnek fel, ezzel jelentősen csökkentve a felmérési költséget. A csoportok szervezésében és egyéb kérdésekben segítséget lehet kérni az ORC osztálykapítánytól (Ember Sándorembers@t-email.hu). Az ORC értékeléssel megoldást lehet találni a látszólag egyforma, de mégis jelentős eltérésekkel épült és nem egyforma vitorlázatu hajók igazságosabb  versenyzésének régi problémájára is.
   
 4. Kellő számú hajó esetén lehetőség lesz a hajókat a sebességük szerint külön csoportban értékelni. Az ORC értékelési csoportot választó egységek a saját osztályukban nem kerülnek értékelésre. Amennyiben a kiírásban rögzített minimális létszámnak a csoport nem tud eleget teni, úgy az ORC-be nevezett hajók automatikusan saját YS csoportukban kerülnek értékelésre.
   
 5. A már ORC felméréssel rendelkező hajóknak csak a változásokat kell bejelenteni (pl. új vitorla ) és az ezévi ORC regisztrációt kell intézni.
   
 6. Az ORC Sportboats hajók (6-9 m hossz, 2 t alatt) ezévi Európa Bajnokságának 2015 május 19-24 között Balatonfüred ad otthont. A versenyt a BYC rendezi. Jelentős számú külföldi versenyzőt várnak, de hazai hajók részvétele is kívánatos lenne. Bővebb információ a verseny honlapján található . Az érdeklődők a szükséges ORC felmérés miatt először az MVSZ Technikai Bizottságával vegyék fel a kapcsolatot (Csernussi Gáborpelso89@t-online.hu )!