"Az olimpián érmet szeretnék nyerni"

Az előolimpián bronzérmes Érdi Mári magabiztosan vezet Csopakon a Laser Radial országos bajnokságon. Csütörtökön mindhárom futamot megnyerte. Pénteken előbb a 4. majd az első helyen ért célba és magabiztosan vezet az összetettben. Szeptember elején Japánból jött haza és októberben oda is megy vissza. Erről is kérdeztük a két utazás között.

Tavaly már voltam Japánban egy világkupán és az Olympic Week rendezvényen, akkor jártam először az olimpiai helyszínen. Elég negatív élmény volt, mert a 2018-as szezonom nagyon jó volt addig, és ott abban az évben először nagyon rosszul versenyeztem, ezért kicsit félve mentem vissza. A világbajnokságunk szintén Japánban volt és utána mentünk át az olimpiai helyszínre, ahol az edzések nagyon jól mentek, mert nagyon jó csapattal voltam együtt és az edzővel is megtaláltuk a közös hangot. Nagyon boldog voltam a vízen, élveztem a vitorlázást, éreztem, hogy nagyon gyors vagyok.

Így már akkor nagyon pozitív kép kezdett kialakulni bennem a helyszínről. Aztán a versenyek, az előolimpia és a világkupa is nagyon összejöttek. Most már több önbizalommal, jobb helyismerettel térek majd vissza. Amikor jövőre már az olimpiára megyek oda, azt szeretném érezni, hogy történhet bármi, én készen állok.

A jövő év gondolom, egyenlő az olimpiával, az a főcél.

Igen. Az olimpián szeretnék érmet nyerni, erre építjük fel az egész szezont. Nálunk mindig szeptemberben ér véget a szezon, igazán fontos versenyek már nem lesznek. Most kezdődik az alapozás, nagyon sok edzés lesz, erőnléti és vizes. Hosszú órákat fogunk a vízen tölteni. Rámegyünk a sebességre és azt gyakoroljuk nagyon sokat. Ahogy majd egyre közelebb érünk az év főversenyéhez, egyre versenyspecifikusabbak lesznek az edzések is.

Az idei első túrád Japánba a két versennyel, arra mindenképp jó volt, hogy elmúlt a negatív érzés, a korábbi rossz élmény emléke?

Igen. Én ugyan nem annyira szeretem Ázsiát, nem a kedvenc helyem. Nem szeretem a nagyon meleget és a magas páratartalmat. Nem érzem magam igazán otthon Japánban, különösebben nem szeretek ott versenyezni. Ezért is utazunk ki oda ennyiszer versenyezni és edzeni az olimpia előtt, hogy hozzászokjunk, megtanuljuk, mire kell számítani. Októberben megyünk majd vissza, mert a hátszelet szeretnénk gyakorolni és ott lesznek a világ legjobb hátszelezői, sokat lehet tőlük tanulni. Tudom mérni magam hozzájuk, hogy milyen gyorsan megyek. Ha őket meg tudom előzni, az komoly visszajelzés.

Amikor néhány napot sikerül Magyarországon tölteni, azok mivel telnek?

Így a szezon végén egy kis pihenéssel. Az elmúlt két hétben a magyar bajnokság előtt, azt csinálhattam, amit akartam. Elég sokat futottam, meg bicikliztem, sokat voltam a természetben és sok időt töltöttem a testvéreimmel. Lassan elkezdjük tervezni a jövő évet. Beszéltem az erőnléti és a vitorlás edzőmmel is. A magyar bajnokság előtti hétfőn már elkezdtük a munkát az erőnléti edzőmmel.

Hogyan kell elképzelni a te esetedben az erőnléti edzéseket?

A vitorlázás nem csak arról szól, hogy ki mennyire erős, vagy ki mennyit tud futni. A mi hajóosztályunkban nagyon fontos, hogy jó kardiója legyen az embernek. A kardio mellett sokat edzünk combra, hátra, meg a sérüléseket próbáljuk megelőzni. Ezért figyelünk fokozottan a térdre, a vállra és a hátra. Kell egy alapszint erőben, hogy nagy szélben el tudjuk vinni a hajót és gyorsak legyünk. Nem biztos azonban, hogy a legfittebb a legjobb, mert egy színt fölött már nem az jelenti a különbséget. Még nagy szélben is nagyon sok múlik a technikán és nem csak az számít, ki mennyire erős.

Szöveg: Siklós Erik

Fotó: Pedro Martinez / Sailing Energy / World Sailing, Jesus Renedo / Sailing Energy / World Sailing