Asso99 Osztály 2023-as éve

Az Asso99 osztályban az elmúlt pár év tendenciája folytatódik. Szerencsére egyre több fiatal érdeklődik az osztály iránt, mi több nem csak kipróbálja, hanem valamelyik csapatban elkötelezetten részt is vesz, élvezve az izgalmas versenyeket ebben a talán leginkább kishajózásra emlékeztető hajóosztályban.

 

Az elmúlt évek jó példái azt bizonyítják, hogy akár teljesen új fiatal csapatok tudnak létre jönni, valós elérhető alternatívát biztosítva a kishajós versenyzők számára, miután már kiültek az olimpiai osztályokból. A hajó ár-érték aránya kiváló, hiszen cirka 10 000 € -ért versenyképes hajót lehet vásárolni, mellyel a vitorlázás igazi élvezet: a túraversenyeken oda lehet érni a mezőny elejére, de igazából a pályaversenyzésben jelenik meg a One design osztály igazi előnye.

 

Az osztály 2023-ban 8 ranglista versenyen vett részt, amely One Design Trophy négy állomásán kívül az Évadnyitó, Kékszalag, Félszigetkerülő, és a Magyar Bajnokság voltak. Ez utóbbi verseny volt természetesen a legnépszerűbb, ahol 16 hajó mérte össze tudását ragyogó körülmények között. A versenyzők egybehangzó véleménye alapján az EGIS SE kiváló házigazdája volt a bajnokságnak.

A 2023. évi Asso99 Magyar Bajnokságot a Proligy nyerte Gyapjas Balázs kormányzásával, illetve a ők nyerték (idén is) a 26 év alatti fiatalkorúak versenyét is.

Második lett a Majthényi Szabolcs által vezetett Fantomasso csapat, illetve szorosan mögötte, egy ponttal lemaradva, harmadik lett a Peecasso csapata Nyári Zsolt kormányzásával!

A ranglista versenyek dobogósai összesen 11 hajóból kerültek ki az alábbiak szerint:

  • Évadnyitó: 100% (Paksi Álmos), Simo (Kántás Gyula), Equilor (Hubert Péter Lél),
  • OD1: Tomasso (Vadnai Tamás), Tomahawk (Cserveni Dániel), Equilor (Hubert Péter Lél),
  • OD2: Tomasso (Vadnai Tamás), 100% (Paksi Álmos), Infla Deus (Detre Szabolcs),
  • OD3 Peecasso (Nyári Zsolt), Tomasso (Vadnai Tamás), 100% (Paksi Álmos)
  • Kékszalag: 100% (Paksi Álmos), Equilor (Hubert Péter Lél), Ou Sali (Csuri Zoltán)
  • OD4: Infla Deus (Detre Szabolcs), Ou Sali (Csuri Zoli). Equilor (Hubert Péter Lél),
  • Félszigetkerülő: 100% (Paksi Álmos), Infla Deus (Detre Szabolcs), Yuppie (Kovács Zoltán)
  • OB: Proligy (Gyapjas Balázs), Fantomasso (Majtényi Szabolcs), Peecasso (Nyári Zsolt)

 

A Garda tavon megrendezett Európa Kupán 6 hajó képviselte magát hazánkból, ahol a legjobb magyar helyezést a Nyári Zsolt kormányozta Peecasso csapat érte el a 3. helyével, majd Vadnai Tamás vezette Tomasso csapat és Paksi Álmos vezette 100% csapat.

 

A 2023-as összesített ranglistát a 100% csapata nyerte, második lett a Tomasso, harmadik az Infla Deus csapata.

 

 

 

 

 

 Köszönjük a részletes beszámolót Paksi Álmosnak!

 

 

 

 

 

Támogatóink: