„Alvás közben fogom köszönteni a 2024-es évet!”

Beszélgetés Érdi Márival a 2024-es világbajnokság küszöbén, nem csak vitorlázásról.

Ezüstérmes lettél Karácsony előtt Vilamourában, a Portugál Nagydíjon – viszonylag keveset lehetett olvasni erről a versenyről. Milyen volt ez a hétvége, te hogy élted meg?

Valószínűleg azért lehetett róla keveset olvasni, mert ez amúgy nem egy nagy verseny, nem Világkupa futam vagy ilyesmi, ezt a portugál klub rendezi minden évben. De idén végül is nálunk mindenki ott volt, aki számít, szóval ez egy fontos összemérési lehetőség volt, ki hol tart a felkészülésben.

Olimpia előtti év végén vagyunk…

Ezért volt jó, hogy itt voltak a legnagyobb riválisok, és valószínűleg azért jött össze a hetven hajó, mert egyrészt sokan edzenek most ott, Vilamourában, másrészt az ILCA 6 élmezőnyben eldöntöttük, hogy indulunk, így a nagyobb nevek elég hamar felkerültek a nevezési listára, és ez bevonzotta a fiatalokat és a mezőny többi részét.

Milyen volt a szél?

Tök jó volt, hogy változatos volt. Az első nap volt egy offshore 6-10 csomós szelünk, ami nagyon forgolódós volt, abban én nagyon szeretek versenyezni. Aztán volt két erős kifújt szeles nap, nagy hullámokkal, az is nagyon jó volt, össze tudtam mérni az ellenfelekkel, mert az idei év közepén kicsit azt éreztem, hogy ilyen körülmények között nem volt topon a sebességem, de most erre próbáltunk rágyúrni, és visszajött. Szóval minden körülmények között gyorsnak éreztem magamat. Mindent le tudtunk csekkolni, jó volt, hogy voltak nagy hullámok, mert Argentínában, a világbajnokságon is ez várható.

Ez az ezüstérem egy nagyon értékes teljesítmény, hiszen a legnagyobb ellenfeleidet előzted meg…

Nagyon örültem, ez valóban egy magabiztos ezüstérem volt, de azért a verseny vége felé kicsit csalódott voltam. Mert ugyan én is edzőversenyként fogtam fel ezt a hétvégét, de voltak olyan futamok, sajnos, butaságokon elengedtem pontokat, lehetett volna ebben több is. De azért az egy nagyon jó visszajelzés volt, hogy ez egy magabiztos ezüstérem volt.