Aki nélkül nincs szövetségi verseny - Kőpityu 75

Idén ünnepeltük az 50. Kékszalagot. De idén a Kékszalag kapcsán ünnepeltünk egy másik nagyon kerek évfordulót is. Kőpityu 30. Kékszalagját - Kőpityuét, aki ma lett 75 éves.

Kőváry István 75 éves, nélküle még ma is nehezen képzelhető el szövetségi verseny a Balatonon. Az elmúlt 30-35 év összes balatoni világversenyén az 1001, Kőpityu motorosa tette a helyére a krajcbóját.

Az, hogy mindig minden rendben van, a bóják fel vannak fújva, viheti, akinek vinnie kell, sőt, van is mivel vinni, mert minden motoros rendben van, tele tankkal várja versenyt, mindenki számára alapértelmezés. Mindez bő három évtizede szinte versenyről versenyre Kőpityun múlik, illetve nem múlik, mert, ha adódna is bármi probléma, Kőpityu úgyis megoldja valahogy. Persze, hogy megoldja.

Kőpityu már gyerekkorától fogva “együtt élt” a Balatonnal, MNB-s szülei révén a bank tihanyi vitorlástelepén nőtt fel, kalózzal, később 470-essel kerülgette a bójákat. Egy korai sérülés miatt abba kellett hagynia a versenyzést, pár évig edzőként terelgette a fiatalokat, majd egy pályázat révén 1984-ben került a Magyar Vitorlás Szövetség kötelékébe, mint ifjúsági szakfelügyelő. Hozzá tartozott a teljes utánpótlás, kiváló versenyzők fejlődését segíthette testközelből. Az utóbbi 15 évben technikai vezetőként határozta meg a füredi szövi-kikötő életét.

A versenyrendezésben kezdettől fogva komoly részt vállalt, az elején főleg a szörfösöknek rakta a bójákat, később aztán “mindenevő” lett, a legkisebbektől a legnagyobbakig megtapasztalhatták felkészültségét és jó értelemben vett profizmusát. Három évtizede adott az alapképlet a szövetségi versenyek stábjának összeállításakor: “akkor az 1001-gyel jön a Kőpityu. Kik lesznek még mellette?” És ez az alapképlet remélhetőleg még nagyon sokáig nem fog változni.

Boldog születésnapot, Kőpityu!