A TVSK titka

Évről évre ők a legeredményesebbek a nemzeti hajóosztályok eredményei alapján számolt egyesületi ranglistán. Interjú Náray Vilmossal, a TVSK elnökével.

Mi van az évek óta töretlen siker mögött?

„Több oka van ennek. Egyrészt a TVSK nagyon nagy létszámú klub: mintegy ezer tagunk közül 300-350 versenyengedélyes. Négy kikötőnk van: Alsóörs, Almádi, Fonyód és Ábrahámhegy. Itt állnak azok a hajók, amelyek jó része egyaránt alkalmas versenyzésre és családi vitorlázásra is, és éppen ezek azok az úgynevezett nemzeti hajóosztályok, amelyeknek bajnokságot rendeznek a Balatonon. Másrészt az eredményességünkhöz hozzájárul az is, hogy ezekben a hajókban sokszor olyan remek vitorlázók ülnek, akik egy-egy sikeres kishajós karrier, azaz a World Sailing hajóosztályokban végigvitorlázott évek után döntöttek úgy, hogy a családdal is jó lenne hajózni, de azért a versenyzés izgalma is megmaradjon. Nos, ők nem felejtettek el vitorlázni, és ha a mi pontjainkat szaporítják, az külön öröm. Van köztük olimpikon, sokszoros magyar bajnok – nem akarok senkit külön kiemelni közülük.”

Nem gond-e, hogy kevés a fiatal?

„Ez egyáltalán nincs így. A családi túrahajókon felnövekvő új generációból szinte mindenki – még azok is, akik más klubokban, az utánpótlás hajóosztályokban is kipróbálják magukat – beletanul a nagyhajózásba. Ezt a folyamatot megpróbáljuk erősíteni is, a közös családi túrákon vagy az egyes kikötőkben háziversenyeket rendezünk, és külön programok szervezésével ösztönözzük a fiatalok bevonását. Egy kishajós versenyeken edződött ifjú a frissen tanult taktikai húzásaival néha alaposan meg tudja tréfálni a nagyhajós mezőnyt…Ráadásul a legújabb típusú, és már osztálystátuszt elnyert, túrázásra is alkalmas nagyhajóink kifejezetten sportosak, gyorsak, azaz vonzóak a fiatalabb generáció számára is.”

Mit terveztek 2022-re, készül-e valami újdonsággal a szezonra a TVSK?

„Már említettem, hogy szét vagyunk szórva, négy kikötőben a Balaton körül. Mindenütt nagyon erős helyi közösségek vannak, de idén először szeretnénk megrendezni egy nagy közös TVSK találkozót. Erre Balatonföldváron, a Galamb-szigeten kerülne sor, várhatóan június elején. Már tárgyalásban vagyunk a Baharttal, intézzük a kikötőhelyeket, a vízen valamilyen nem-szokványos verseny, a parton nagy közös főzés, barátkozás a tervezett program. Azzal kezdtük, hogy mi lehet a klub eredményességének a titka. Talán az egyik legfontosabb az, hogy sokan vagyunk, sokféle hajóval – de a Balaton és a sport szeretete összeköt mindannyiunkat. Ezt megtartani és erősíteni az egyik legfontosabb feladatunk.”

Visy László Oszi