A Talizmán az Összevont Cirkáló osztály 2014. évi bajnoka

Augusztus 27-31. között a Flottabajnoksággal lett teljes a magyar bajnoki sorozat, amelyben így négy túra-, és négy pályafutam alapján alakult ki a végső sorrend.

A múlt szerdán nevezéssel kezdődött az Összevont Cirkáló Osztály 2014 évi Flottabajnoksága, mely az osztály bajnoksági sorozatának utolsó állomása is volt egyben. A versenynek idén a balatonfüredi – jelentős változásokon átesett és további fejlesztések előtt álló – Hajógyári Kikötő adott otthont.

A tavalyi osztályértekezleten újragondolt bajnoksági sorozat a visszajelzések alapján pozitív változást jelentett az osztály életében (a szintén itt eldöntött ORC előnyszámítás még nem tökéletes).

Csütörtökön 10 órakor megnyitóval kezdődött a Flottabajnokság, mely után remek szélben rajtolt el a verseny 8 hajós mezőnye. Mindössze 2 hajó maradt távol az osztályból. A Sipos Máté vezette rendezői csapatnak ezen a napon volt szél szempontjából a legkönnyebb dolga. Két remek futam után a veszprémi Grand Canyon sörözőnek köszönhetően stégparty várta a résztvevőket.

A pénteki közös reggelit követően parti halasztás következett és bár a parton néha remek szél látszott, a vízre kiérve sajnos mindig kiderült, hogy nem több 6-700 méteres csíknál amiben a kiírás szerinti – hagyományos – olimpiai pályát nem lehetett tűzni. A rendezőség péntek este még kivitte a mezőnyt, de csak egy lelőtt futamra volt lehetőség. Ezen az estén Bujdosó Zsigmond borász által tartott borkóstoló várta a társaságot. A cég termékei különösen kedvesek az osztály számára, hiszen a borászat kitűnő borai nevükben és címkéjükben is kötődnek a vitorlázáshoz, a csúcsborok pedig az osztály hajóiról (Nemere, Sirocco, Tramontana) kapták neveiket.

Szombaton a reggelit követően kihajózott a csapat a vízre, de délutánig sajnos érvényes futamra nem volt lehetőség. Délután folyamán – összhangban az osztály filozófiájával – Bakóczy Kálmán és a Lári Fári Alapítvány által szervezett program keretében a Madarász utcai gyermekklinika betegeit látta vendégül a társaság a fedélzeten.

A Hajógyári Kikötő éttermében felszolgált esti gálavacsorát a csopaki Szent Donát Pincészet borai tették teljessé. A pincészet régóta elkötelezett híve a vitorlázásnak, hiszen évek óta támogatja a júniusi Tramontana-Sennebogen kupát is.

Vasárnapra a rendezőség az eredetileg tervezetthez képest 1 órával előrehozta a lehetséges rajtidőpontot, így a reggeli a közösen elfogyasztott szendvicsekből állt. A hajók korán kimentek a vízre és az időjárás kegyének köszönhetően két teljes és egy rövidített futammal sikerült 5 érvényes futammal befejezni a versenyt.

A versenyzők szabálykövető magatartásának hála a Hantó István által vezetett zsűrinek nem volt munkája.

A Flottabajnokságot és az Összevont Cirkáló Osztály bajnoksági sorozatát is a Hónig Péter által kormányzott TALIZMÁN nyerte.

Köszönjük a támogatást az alábbi cégeknek:

Hajógyári Kikötő
Bujdosó Pincészet
Szent Donát Pince
Grand Canyon Söröző
Continental Handel Kft.
 

Eredmények: 

Országos bajnokság eredmények

Flottabajnokság eredmények