A Raffica újra nyert a Genfi tavon

Király Zsolt, a Raffica kormányosa bekerült abba az exkluzív, mindössze öt remek vitorlázót magába foglaló társaságba, akik mindannyian hatszor nyerték meg a Bol d'Or Mirabaud regattát, a Genfi tó tókerülő versenyét.

A svájci szaksajtó is szuperlatívuszokban ír a magyarok teljesítményéről, akik az idei 83., június 11-12-én megrendezett tókerülőn, egy kifejezetten gyenge szeles versenyen öt éven belül harmadszor nyerték az egytestű hajók versenyét (2019 és 2021 után), így hazahozhatják a Bol d'Vermeilt, a híres arany kupát. Ráadásul a Raffica Sailing Team történetében immár másodszor fordul elő ez az eset, nem hiába írták ki a facebookon: "kétszeres arany csapat!"

A 2022-es versenyen győztes együttes tagjai: Király Zsolt, Puskás Tamás, Mónus Gyula, Török László, Pesti Gábor, Várkonyi Csaba, Weidinger György, Kurucz Róbert, Sarina Róbert, Benedek Tamás, Demjén Olivér, Nagy Gábor, Borsos Miklós, Klebert János, Király Dávid, Cser László.

A legnagyobb európai tókerülő vitorlásversenyei közé tartozik a Kékszalag mellett a Centomiglia (Garda-tó), a Rund Um (Bóden-tó) és a Bol d'Or Mirabaud (Genfi tó).

Ez utóbbi távja 123 kilométer, Genftől Le Bouveretig kell elvitorlázni és vissza. Az idén az idegek harca volt a verseny, nappal a gyenge termikus fuvallatokra kellett vadászni, sötétben meg a szerencsében bízni… Volt, hogy mindössze 1-2 csomóval haladt a magyar Libera. Végül 15 óra 36 perc alatt teljesítették a pályát.

De ha valaki azt gondolná, hogy talán erős szélben nem teljesít ilyen jól Király Zsolt és csapata, annak ajánlom, keresse vissza a 2019-es győzelemről szóló beszámolóikat, amikor egy hihetetlen vihar csapott le a mezőnyre, és a magyar fiúk túlélték, sőt…

Sporttörténelmet írt az idei Bol d'Or Mirabaud regattán Király Zsolt és a Raffica Sailing Team – és ezt nem mi mondjuk, hanem a svájciak!

Visy László Oszi

Támogatóink: