A Magyar Vitorlás Szövetség elnöki közleménye

Kedves Vitorlázók,

 

ezúton szeretnélek Benneteket tájékoztatni, hogy előzetes terveimmel szemben mégsem veszek részt a 2023. január 26-i tisztújításon. Döntésemnek több kisebb és egy meghatározó oka van: nem tudok és nem is szeretnék a jövőben még több időt szakítani erre a társadalmi elfoglaltságomra a munkám és családom mellett.

Ezúton szeretném viszont megköszönni a bizalmat, támogatást és szakmai segítséget, amit munkám során kaptam Tőletek. Hét év BYC elnöki munka után ismét új ismeretségeket szereztem, új barátokra találtam és sajnos néhány ellenséget is sikerült szereznem. Utóbbiakra sportemberként inkább ellenfélként gondolok, és remélem idővel ezek a sportági kapcsolatok is a helyükre kerülnek.

Az utóbbi hónapokat leszámítva az elmúlt két év mozgalmas volt,  figyelemmel a COVID-járvány adta korlátozásokra – vezetésem alatt sikeres munkát végzett  a leköszönő elnökség. Amin belül különösen büszke vagyok, az a személyes projektemként végig kísért első (részben) szövetségi tulajdonban levő BVSZK – Kékszalag Port elkészültére, amely beruházás a 2020-as megválasztásomkor holtponton volt, onnan sikerült újra lendületbe hozni és végül idén befejezni. Ez a létesítmény méltó otthona lehet a jövő generációk vitorlásversenyzőinek és egyben sikeres példát kell mutasson a nagyhajós kikötők kishajós és utánpótlás / élsport támogatására. Ennek kapcsán az is pontosan látható, hogy az MVSZ fejlődése válaszút elé került az Kékszalag Port kikötőnk elindulása, valamint a környezetünkben jól érzékelhető gazdasági es külpolitikai változások okán. Jó lehetőségeket látok sportágunk sikeres fejlesztésének folytatására ezek között az új feltételek között is, de elsődlegesen már nem azokból a támogatói irányokból, amelyek eddig meghatározóak voltak.

Sajnos a leköszönő elnökség ennek az új helyzetnek a megítélése kapcsán került válságba, a szükséges változások tartalmát, mértékét nagyon eltérően ítéltük meg és sajnos a szükséges viták is elmaradtak. Erről sokat írtam és beszéltem, valamint a legutolsó Borbély Ferivel készült videó interjúban - amelyet időközben közel 48.000-en láttak - ezeket részletesen el is magyaráztam.

Régi vezetői szabály, hogy jelentős szervezeti változások sikeres és gyors végrehajtásához egyetértés, erős elkötelezettség és széleskörű döntéshozói összefogás szükséges. Ez a leköszönő elnökségen és szervezeti struktúrán belül sajnos nem volt elérhető, remélhetőleg az új elnökség ismét képes lesz rá. Ehhez viszont mindenképp el kell tűnjön az MVSZ szervezetéből a bizalmatlanság és az abból eredő ellenségeskedés, mert az nagyon megnehezíti az amúgy sem könnyű változási folyamatot. Az én esetemben - az előzmények ismeretében – nagyon jelentős többlet időráfordítást igényelt volna a szükséges változások sikeres végrehajtása, ami jelenleg sajnos nem áll a rendelkezésemre.

Másrészről számos megbeszélés és egyeztetés után azt tudom Nektek mondani, hogy az MVSZ tagsága készen áll a változásokra, a végül teljes körű tisztújításhoz vezető elnökségi válság kapcsán gyorsan reagált és egy nagyon egészséges, jó irányú aktív érdekegyeztetési folyamat indult el a kishajós és a Balaton nyugati medencéjében működő klubok részéről is, amelynek nagyságrendje, elkötelezettsége alapján elérhetőnek látom az érdekérvényesítésükhöz szükséges elnökségi képviseleti jogosultságuk megszerzését. Remélhetőleg ez a folyamat a jövőben tovább erősödik az összes Balatonon kívüli vízterületen működő klub vonatkozásában is.

Biztos vagyok benne, hogy egy kellő körültekintéssel és széles körű egyeztetés alapján összeállított, kompetens új elnökség gyorsan neki tud állni az általa szükségesnek látott feladatok és változások elvégzésének.

Ha ez igy fog történni, akkor az MVSZ továbbra is sikeres és erős szövetség lesz, amely minden tagjának és élversenyzőink hasznára tud válni. Ezt kívánom mindnyájunknak es ehhez kívánok Nektek sok türelmet, jó egészséget és nem utolsósorban:

 

Jó szelet!

Gerendy Zoltán

Támogatóink: