A Gyapjas testvérek nyerték a 29er Európa kupát, országos bajnok lett a Zolnai Samu-Arányi Barna kettős

Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor néhány szkiffes edzés után kipróbálták magukat ebben a hajóosztályban is, és köszönhetően a 470-es hajóosztályban megszerzett nemzetközi rutinjuknak, kiváló koncentrálóképességüknek, az olimpiai kvalifikáció érdekében végzett kemény munkájuknak megszerezték az első helyet a 29er OB és Európa Kupa forduló 22 hajós mezőnyében.

Csütörtöktől vasárnapig 13 futamot sikerült lebonyolítania Farkas Péter versenyvezetőnek és a Spartacus Vitorlás Egylet rendezőcsapatának: az első két nap összesen nyolcat nyugatias szelekben, majd a szombati várt karakteres hidegfront helyett érkező forgolódó szélben csupán egyet, és végül vasárnap, gyönyörű időben, eleinte még kifújt délnyugatiban került sor a négy utolsó versenyre. Gyapjasék minden nap vezető pozícióban zártak, azonban a többi érmes helyért kemény küzdelem zajlott szinte az utolsó pillanatig. Végül az osztrák Roman Egger – Paul Kropfitsch páros lett a második, a bronz pedig a tavalyi bajnok Jeney Máté – De Jonghe Arthur kettősnek jutott. Mindhárom dobogós egység kiemelkedően vitorlázott, kiemelkedtek a mezőnyből, apróságok döntötték el köztük a végső sorrendet. Mindezt igazolja, hogy a dobogósok között mindössze öt pont volt a különbség a végén, a negyedik helyezett viszont tőlük majdnem harminc ponttal lemaradva végzett.

Országos Bajnokot a Versenyrendelkezések szerint ifjúsági korosztályban kell hirdetni, így az első 6 helyen a Kereked versenyzői végeztek. Bajnok lett a Zolnai Samu-Arányi Barna kettős, megelőzve a Csekovszky Mór-Nagy Botond párost. A 3. helyet a legjobb női egység, Kis-Szölgyémi Luca és Ugron Hanga szerezte meg. Különdíjat kapott a legjobb vegyes páros, Kis-Kapin Karina és Kis-Kapin Károly (BYC)

Sajnos a 29er Európa Kupa fordulóit nagyon nehéz helyzetbe hozta a járvány, több helyszínen elmaradt a forduló, a balatonföldvári versenyre is mindössze egy külföldi páros érkezett, annak ellenére, hogy három-négy nemzetből is volt jelentkező. Az ezüstérmes osztrákok és kísérőjük vállalták egyedül az utazással járó nehézségeket, egyebek közt mindannyiuknak két negatív Covid tesztet kellett bemutatniuk a határátlépéshez.

A 2022-es 29er Európa-bajnokságra versenyben van hazai pályázat is, melynek sikere esetén BYC-Spartacus VE- MVSZ közös erőfeszítésével kerülhetne megrendezésre a kontinensviadal, remélhetőleg már az új balatonfüredi vitorlásközpontban.

Kép: Szántó Áron

Szöveg: Visy László Oszi


Csatolt fájlok: