A férfi és női 470 marad, a Star megy az olimpiáról

AZ ISAF Közgyűlése csak részben vette figyelembe az ISAF Tanács november 13-án Athénban elfogadott ajánlásait az olimpiai osztályok jövőjével kapcsolatban, illetve maradtak még nyitott kérdések a hajótípusokkal kapcsolatban.

Már az ISAF Tanács sem ajánlott a jövőben az olimpiai osztályok közé férfiak által vitorlázandó tőkesúlyos kategóriát, így a Star vagyis a Csillaghajó története során másodszor is kikerül az olimpia műsorából.
Ugyanakkor a Tanács ajánlotta a női Match Race kategóriát és hozzá a jelenleg is használatos Elliott 6M tőkesúlyos típust. Ezzel a javaslattal szemben a Közgyűlés még a kategóriát is eltörölte. Tehát a 2016-os olimpián nem lesz se tőkesú lyos osztály, se match race versenyforma.
A 470-es egyáltalán nem szerepelt a novemberi ajánlások között külön férfi és női kategóriában, legfeljebb vegyes csapatoknak kiírt típusként javasolták. Ezt a javaslatot is elvetették a döntéshozó ISAF-tagok. A szentpétervári Közgyűlés nagy győztese tehát a 470-es Osztályszövetség. Eredményes lobbizással elérték, hogy a 470-es a jelenlegi rendszerhez hasonlóan megmaradt önálló férfi és női osztályként is. 
Az ajánlásnak megfelelően benn maradt fixen az olimpiai műsorban a Finn, a Laser, a női Laser Radial és a 49er.
Továbbra sem dőlt el, hogy a férfi és a női szörf marad-e vagy felváltja a kite. 
Elfogadott a a kétszemélyes többtestű kategória vegyes legénységgel, de itt is még el kell dönteni a hajótípust, amint az újonnan bevezetendő Női szkiff kategóriában. Ezeknek a kérdéseknek a tisztázására már sak a Londoni Olimpia után kerül sor.
Az elfogadott tíz kategória és típusok a 2016-os Olimpiára:
Férfi szörf vagy kite - a típus még meghatározandó
Nõi szörf vagy kite - a típus még meghatározandó
Férfi egyszemélyes dingi - Laser
Nõi egyszemélyes dingi - Laser Radial
Férfi második egyszemélyes dingi - Finn
Férfi szkiff - 49er
Nõi szkiff - a típus még meghatározandó
Férfi kétszemélyes dingi - 470
Női kétszemélyes dingi - 470
Vegyes kétszemélyes többtestû - a típus még meghatározandó