A cél a legjobb 30-ba kerülni a vébén - díjat kapott az OP-s Benyó Máté

Az optimistes Benyó Máté egy idei elismerésről, eredményeiről és a jövő évi terveiről is mesélt.

Az ásványvizeiről ismert Szentkirályi tehetségprogramjának idei pályázatán Benyó Máté, a Tihanyi Hajós Egylet optimistes versenyzője lett az egyik befutó. Így a fotója felkerül a Szentkirályi címkéire, valamint a cég 1 millió forintos támogatást adott a sportoló fejlődéséhez. Most pedig az is kiderül, hogy Benyó Máté mit ért el az idén, ahogy az is, mit tervez jövőre.

Fontos dolgok

A Tihanyi Hajós Egyletben (THE) Optimisttel  versenyző Benyó Máté 11 éves korában kezdett vitorlázni. Elmondása szerint többek között azért választotta ezt sportot, mert nagyon sok múlik a taktikán, de a stratégia és az erőnlét legalább ennyire fontos. Első nemzetközi versenyén már kiemelkedő szereplést ért el, az idei  bulgáriai Európa-bajnokságon 11. helyet szerezte meg.

Benyó Máté, nem csak az idei évről beszélt, hanem megosztotta a jövő évi terveit is: a magyar bajnokságon az aranyérem, a hollandiai Európa-bajnokságon egy újabb jó szereplés, a világbajnokságon pedig a legjobb 30 a cél. A szentkirályis támogatás pedig jól jön a felkészüléséhez, mert így lehetősége lesz arra, hogy a hollandiai Eb-re már egy-két héttel korábban kiutazzon és megismerje az ottani körülményeket, emellett egy spanyol túra is belefér a büdzsébe.

Fókuszban az utánpótlás

Rutai Andrea, a THE ügyvezetője elmondta, egyesületük nagyon büszke Benyó Máté sikereire. Hozzátette, a sportoló eredményei és a Szentkirályi-pályázat miatti ismertség, támogatás azért fontosak, mert ráirányítják a figyelmet az utánpótlás-nevelésre, amely szerinte jó úton halad. Azt is elmondta, hogy a másfél évtizede működő THE-ben jelenleg hét főállású edző foglalkozik hetven fiatal versenyzővel a klub tihanyi és agárdi bázisán. Tihanyban az OP (Optimist) után következnek a kétszemélyes osztályok (420 470, 29er), Agárdon pedig az OP-t egyszemélyes hajók laserekbe és finnekbe ülhetnek át a versenyzők.

Az Optimist egyébként a legkisebb méretű hajó és ebben az osztályban a legnagyobb létszámú az utánpótlás. Ráadásul az elmúlt években közel duplájára nőtt a ranglistaversenyeken résztvevő OP-s versenyzők száma. A Magyar Vitorlás Szövetség az előbbiek miatt kiemelten kezeli a legfiatalabb versenyzők fejlődését és támogatását: a 2017-es költségvetéséből 8 millió forintos támogatást adott a hajóosztálynak.


Csatolt fájlok: