A BYC kikötő felújítása befejeződött

2012. január 28-án ünnepélyes keretek között átadásra került Európa egyik legrégebbi vitorlásklubjának, az idei évben 145. születésnapját ünneplő Balatonfüredi YachtClub (ismertebb nevén BYC) belső kikötője.

Az Európai Uniós pályázati forrásból, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jóvoltából KDOP-2.1.1/D-2F-2010-0002pályázat - és 61 % saját erőből megvalósuló, több, mint nettó 80 millió forintos beruházás végeredménye a Balaton legrégebbi kikötőjének teljes felújítása és korszerűsítése. A 2010. október 29-én kezdődő felújítást több éves előkészületi munka előztemeg, melyet a fizikai teljesítő képesség határára jutott létesítmény állapota, a 2010-es csapadékkal teli évad és a Balaton magas vízszintje sürgetett. 
A korszerűsítés során felújításra került a déli hullámvédő móló, a nyugatipartfal, valamint a belső kikötőben felgyülemlett iszaptöbblet is kikotrásrakerült. Két újabb vendéghellyel bővült a felújított kikötő, amely jelenleg29 hajó befogadására alkalmas.
Megújult a műemlék jellegű sólya és sólyatér,megtörtént az 1919-ben épült árbocdaru korszerűsítése. A rekonstrukciókeretén belül megteremtődött a lehetősége egy mobil szennyvízszivattyúkialakításával a hajókban található beépített szennyvíztartályok ürítéséreis. 
Az akadálymentesítés, a mozgássérült parkolók kialakítása, és egy, a mozgássérülteket hajóba beemelő daru által a Balatonon egyedülállóan, a mozgássérült versenyvitorlázás előírásainak teljes mértékben megfelelőlétesítmény épült. 
Az ünnepség Aranyos József, a Balatonfüredi Yacht Club elnökének köszöntőjével és bevezetőjével kezdődött, majd Nagy Attila, a klub előző elnöke és Böröcz István a BYC ügyvezetője ismertette a beruházással kapcsolatos prezentációt, végül az ünnepélyes szalagátvágást követően a meghívott vendégek helyszíni bejárás keretén belül ismerkedtek a megújult kikötővel.
BYC 2012
BYC terv
BYC - a felújítás kezdetekor
Ilyen volt 2010. októberében
BYC avatóünnepseg

Támogatóink: