A Bavaria 32 osztály bajnokságán sikerült a címvédés

Szeptember 20. és 23. között zajlott idén az V. VIAPAN Group - Bavaria 32 hajóosztály Országos Bajnoksága Balatonlellén. Az első három napon a szél nem állt a rendezők és versenyzők mellé, de végül a tervezett 11 futamból nyolcat sikerült megrendezni.

Az első nap nevezéssel, hajószereléssel, majd megnyitó ünnepséggel kezdődött, majd Győri Attila versenyvezető ismertette a következő napok terveit. A délutánra tervezett 2-3 futam elmaradt, mivel a Lelle előtti vízterületen különböző irányú szellő lengedezett, így a mezőny a parton töltötte a napot.

A második versenynap körülményei az előző napihoz hasonlóak voltak. Így sajnos halasztással kezdődött a reggel. A csapatok a kikötő éttermében meghúzódva várták, hogy mikor mehetnek végre ki a vízre. Délutánra aztán kialakult egy stabilnak tűnő szél, így vízre indult a mezőny. A gyenge 5-6 csomós szélben két futamot sikerült teljesíteni a csapatoknak. A későbbiekben sajnos ez a szél is leállt, így a part felé vette útját az osztály.

A harmadik versenynap szintén halasztással kezdődött, az éjszaka folyamán a Balaton térségére betörő hidegfront viharos szele miatt. 11 óra körül a versenyrendezőség vízre szólította az osztály hajóit, hogy a hirtelen gyengülő szélben még pár sikeres futamot le tudjon vezényelni. Ezen a napon is 2 sikeres futamig jutott a mezőny. Ebből a második már rövidített lett a leálló és 30-40 fokot lengő szél miatt.

A tavalyi bajnok St. Esther meggyőzően kezdte a bajnokságot, hiszen a megrendezett 4 futamból 3-at megnyert, így 3 nap után magabiztosan vezettek. Második helyen az egy futamgyőzelmet elcsípett Té Sailing Team, míg a harmadik helyen a Favonius állt. Őket követte a Viapan, a Vici és az Aquarius. De senki nem lehetett teljesen nyugodt, hiszen egy versenynap még hátra volt, amire a meteorológia 10-12 csomós délnyugati szelet ígért. Ennek köszönhetően bátran bízhattak abban a csapatok, hogy még lehet javítani az előző napok eredményein.

Az utolsó napra megérkezett az ígért szél, így szorgalmasan igyekezett a mezőny ki a vízre követve a rajthajót. A rendezőség a pályát hamar kitűzte és már rajtolhatott is a 32-es flotta. Az utolsó napra fordult a kocka. Az addig második helyen álló Té elkezdte nyerni a futamokat és így az utolsó futam döntött a bajnoki cím sorsáról. De egy rossz oldalválasztásnak köszönhetően a Té, a St. Esthert és a Favoniust követően a harmadik helyen ért célba. 2018-ban a St. Esther megvédte címét és ismét összejött a tavalyi bajnokság dobogós sorrendje.

 A Bavaria 32 Országos Bajnokság helyezettjei:

  1. St. Esther                  kormányos: Dr. Fábián Péter
  2. Té Sailing Team       kormányos: Turós László
  3. Favonius                   kormányos: Berkes Attila
  4. Viapan                        kormányos: Vida Péter
  5. Sailana                       kormányos: Komenda Norbert
  6. Vici                              kormányos: Bártfai Zsolt
  7. Aquarius                     kormányos: Bene Sándor
  8. Skywalker                  kormányos: Cséfán Illés
  9. Szélmény                   kormányos: Kovács Szabolcs

Fotók: KNOTS Photography / Karsai Tímea

A bajnokságról szóló összefoglaló itt is megtalálható.


Csatolt képek:

Támogatóink: