A 64. napon a Horn-foknál

A Vendée Globe szóló földkerülő verseny 64. napján, magyar idő szerint 8 óra 38 perckor Fa Nándor és a Spirit of Hungary a Horn-fokhoz érve túljutott a Csendes-óceánon és visszaért az Atlantira. Nándi életében ötödször vitorlázott el a nevezetes szikla mellett. Először első magyar vitorlás  földkerülőként Gál Józseffel járt ott a Szent Jupát Balaton 31-es fedélzetén 1987-ben, majd első hatvanlábas versenyhajójával az Alba Regiával az 1990-es BOC Challange során már versenyben ért az Atlanti-óceánra a híres sziklánál. Ugyanazzal a hajóval 1992-ben, amikor a Vendée Globe-ot teljesítette, majd 22 évvel később, 2014-ben már a Spirit of Hungaryvel, Conrad Colman társaságában a Barcelona World Race során.

A november 6-i rajt óta 63 nap, 18 óra és 36 perc telt el. Nándi sötétben ért Dél-Amerika déli csücskéhez, így legnagyobb bánatára nem láthatta csak a világítótorony fényét.

Nándi nagyszerűen hajt a Spirit of Hungaryvel. Jó meteotaktikával, higgadt, előrelátó útvonalválasztással gyorsabb hajókat is megelőzve vitorlázik a 8. helyen. Különösen az Atlanti-óceán déli részén a Szent Heléna magasnyomású övezet nehézségeivel megküzdve volt elemében és tört előre, majd az India-óceánon a Kergülen-szigetek előtt haszálta ki remekül az időjárási helyzet változásait. Nem utolsó sorban egy neki és közvetlen ellenfelének Conrad Colmannek nagyon nehéz helyzetet okozó ciklont is sikeresen gyűrt le a Csendes-óceánon, annak minden kellemetlen utóhatásával. Így jutott abba a pozícióba, ahol most vitorlázik Louis Burton mögött és 750-800 tengeri mérfölddel, azaz bő kétnapnyi előnnyel Conrad Colman és az őt az elmúlt pár napban megelőző Éric Beillon előtt.

A versenyen 29 hajó rajtolt el. Jelenleg még 18-an vannak versenyben.

Az élen továbbra is Armel Le Cléec'h halad a Bank Populaire-rel, akit kitartóan üldöz Alex Tomson a Hugo Bossszal annak ellenére, hogy a verseny egyharmada, jobb oldali támaszuszonyának letörése óta alapvető hátrányban van a Sakál becenévre hallgató bretonhoz képest. A Horn-foknál már jelentős, 5-600 mérföldes lemaradása volt, de onnan az Egyenlítőig csúcsidőt futva 13 nap, 5 óra, 30 perc alatt jutott el, és újra ellenfele közelében, körülbelül hetven mérföldön belül jár. Ám ahhoz, hogy ő lehessen a Vendée Globe első nem francia győztese, a körülmények külünösen szerencsés alakulása is szükséges lenne. Balcsapáson egy-két csomóval lassabb a franciánál, ha pedig éles menetben cirkálásra kényszerül, az oldalcsúszása balcsapáson elviselhetetlenül nagy. Sok minden eldőlhet azon, hogy miképp szabadulnak a doldrums zavart szeleiből, ahol most járnak.

Ráadásul lassan hátrafelé is figyelnie kell, mert Jeremie Beyou még jobb szeleket kapott az Atlantin, és villámgyorsan zárkózik fel. Már csak 500 mérföldnyire jár Alextől, és a következő napokban is jobb szele lehet, mit az éllovasoknak.

A negyedik helyért nagy küzdelem folyik Jean-Pierre Dick, Yann Eliés és Jean Le Cam között. Tőlük jócskán lemaradva vitorlázik a hetedik helyen Louis Burton.

Ehhez az Atlanti-óceánon vitorlázó társasághoz csatlakozott most nyolcadikként Nándi. Bő két hét múlva az északi féltekére érhet, ahonnan még nagyjából 3000 mérföldnyire lesz a cél.

Nyomkövetés a Vendée Globe honapon: http://tracking2016.vendeeglobe.org/hp5ip0/


Csatolt képek:

Támogatóink: