50 éves az orfűi vitorlázás

Péntektől vasárnapig ünnepelnek a vitorlázók Orfűn! A IX. Compass Vitorlás napok keretei között vitorlázók, szörfösök és modellvitorlázók népesítik be a Pécsi-tavat.

Pénteken reggel a modellvitorlázók egyméteres hajóosztálya nyitja meg a versenyek sorát, amit szombaton valamennyi hajóosztály követ. A vitorlázók és a vitorlások komoly fesztiválhangulatot teremtenek a baranyai vitorlázás szentélyében, amit Magyarország egyetlen vitorlás arénájának is szoktak nevezni, hiszen a partról jól követhető minden regatta, olyan mintha egy stadionban rendeznének vitorlásversenyeket.

1967 óta vitorláznak a Pécsi-tavon, az első hajó egy fa Kalóz volt, amit a gáthoz közel a nyugati oldalon tettek vízre a tó első vitorlázói.

A helyben tradicionális hajóosztályok, a Kalóz, a Finn, a Laser és az Optimist mellett vízre szállnak a szörfösök és a modellvitorlázók. Természetesen ott lesz a mezőnyben a tavasszal két világbajnoki ezüstérmet szerző ifj. Csóka László is aki IOM és Marblehead osztályokban küzd majd az ellenfelekkel.

A Kalóz hajóosztály friss Magyar Bajnokai, a Fluck-Székely páros is Orfűn ünnepel a hétvégén csakúgy mit a J24 bajnokságot az ünnep kedvéért lemondó Székely Antal Finnes olimpikon versenyzőnk, akinek a pályafutása a Pécsi-tóról indult.

Információ: http://www.vitorlasnapok.hu/

Az orfűi vitorlázás részletes története: http://www.vitorlasnapok.hu/tortenelem/

Korábbi cikk: http://compassmagazin.hu/hazai/az-elso-kaloz-vizrebocsatasatol-a-vilagbajnoksagig-az-orfui-vitorlazas-elmult-50-eve-3318/

 


Csatolt képek:

Támogatóink: