50-es Cirkáló Flottabajnokság Fűzfőn

Újra nő a versenykedv a klasszikus osztályban

Már évek óta "csak" Flottabajnokságot futnak az Ötvenes Cirkálók, és a jelek szerint jól tették, hogy akkoriban visszaléptek a magyar bajnokság rendezésétől. Az elmúlt pár évben rendezték soraikat, és az osztályban szokásos régi jó hangulat újra főszereplővé vált eseményeiken. Így - miközben sok más klasszikus osztályban messze nincs így - náluk újra gyarapszik a versenyzői létszám, újra egyre többen érzik remek időtöltésnek a versenyzést és a közös programokat.

Idén Balatonfűzfőn gyűltek össze tízen. Ott van a BOLERÓ, a FÚRIA, a FORTUNA, az INDIÁN, a VECTOR, a TOLVAJ, az ORION, a CIRRUS III., a PARTISZÉL és a JOVITAL.

Az ünnepélyes megnyitót követően a régen nem látott népes mezőny Koltay Gusztáv vezetésével vízre szállt. A 10 db 50-es cirkáló tervezetten 7 futamban fogja összemérni tudását.

3 futam a Flottabajnokságon Fűzfőn

Az Ötvenes cirkálóknak több szerencséjük volt a széllel, mint a füredi bajnokságok résztvevőinek.

Az Ötvenes Cirkálók flottabajnokságán Balatonkenesén az első napi várakozás után a második napon reggel élénk szél várta a versenyzőket. Az előzetes időjárás jelentést meghazudtoló pompás szélben sikerült két futamot lebonyolítani. Az elsőben helyenként 18-20 csomós szél lehetővé tette hogy a mezőny 60 perc alatt teljesítse a pályát.

A második futamban a raumbója önállósította magát és mire az élmezőny oda ért hűlt helye volt. A lelőtt futam után a következő rajt még élénk szélben történt, amely a befutóra jelentősen enyhült. Ezután a szél erő az osztály által meghatározott 5 csomós limit alá gyengült így várakozás következett. A harmadik futam a fűzfői öbölben igen forgolódó és jelentősen változó erejű volt. 

Az élboly nagyon izgalmas csatát vívott. A Parti Szél egy bója érintés miatt spinakerrel való 360 fokos fordulót is bemutatott!

Négy futamon van túl az Ötvenes Cirkálók flottabajnoksága!

A szombati napon napon túraversennyel folytatódott az 50-es cirkálók flottabajnoksága Fűzfőn. A versenyvezetőség Fűzfő-Alsóörs-Balatonfő-Fűzfő távot határozta meg a túrafutam teljesítendő távjának.

A gyenge, forgolódó szélben – amelyben pályafutamot nem is nagyon lehetett volna rendezni – kettő óra körül érte el a mezőny az alsóörsi pályajelet. Ez után a szél szinte teljesen elállt, így a rendezőség a a futam megmentése érdekében, egy vitaható döntéssel az Alsóörs-Balatonfő szakasz felére tűzte ki a célvonalat. A futamot a Vector csapata nyerte a Cirrus III. és a Fortuna előtt.

A döntés miatt az Indián és a Parti Szél orvoslati kérelmet nyújtott be, melyet a zsűri formai okok miatt elutasított. Összetettben a Fortuna vezet a Parti Szél és az Indián előtt, utánuk a Vector, Jovital, Tolvaj, Cirrus III. Bolero, Fúria, Orion a sorrend.

A négy megrendezett futammal a flottabajnokság már érvényes. A vasárnapra ígért erős szélben még három pályafutam vár a versenyzőkre.

Az Ötvenes Cirkálóknál kitűnő hangulat volt parton és vízen egyaránt.

Szeptember 6.  -  A Balatonfűzfőn rendezett Ötvenes Flottabajnokság 10 hajóegység részvételével, 6 futam teljesítésével befejeződött.

Az utolsó napon reggel az időjárás jelentéssel teljesen ellentétesen napsütés és 3-4-es délnyugati szél fogadta a versenyzőket. A 10 órás rajtot követően nagy küzdelmet folytatott az első három helyen álló egység. Az Indián rögtön az elején élre állt és rajt cél győzelmet aratott. A Partiszél és a Fortuna nagy küzdelmet vívott de az első hely sorsába nem tudtak beleszólni. A második futam a már beharangozott 5-6-os északnyugati szélben folyt. Ebben a futamban a Partiszél tökéletes rajtot követően rajt cél győzelmet aratott.

A verseny teljes ideje alatt nagyon jó hangulat és baráti légkör uralkodott. Ezt erősítette a péntek esti közös vacsora az azt követő értékelő beszélgetésekkel.

Egy kiesővel számolva a végeredmény

Első                             Partiszél

Második                       Indián

Harmadik                      Fortuna.

Az első három hajóegység minden tagja a Furtinox által készített egyedi díjat vehetett át.

Eredmények

Támogatóink: