470: Dobogós hely bemelegítésnek

A Gyapjas-testvérek - Balázs és Zsombor - a jövő heti Garda-tavi junior Európa-bajnokságra a helyszínen készülve a rivai Intervela versenyen vettek részt és 2. helyen végeztek.

Gyapjas Zsombor beszámolója:

"Augusztus első hetén rendezték meg a 67.  Intervela nemzetközi 470-es versenyt a Gardán, amely egyben az Európa-bajnokság előversenye is volt. A két napos eseményen 29 hajó állt a rajtvonalhoz. A körülményekről nem lehet sokat mondani, minden nap napsütésben, 18-22 csomós déli szélben lehetett versenyezni.

A versenyen nem voltak különös elvárásaink, csak az volt a célunk, hogy minél több információt gyűjtsünk a regatta  végéig és tökéletesítsük az állításokat.
A verseny első napján három futam volt, ahol 10., 4. és 1. futameredményeket értük el. Így a nap végén a 2. helyen álltunk. Fontos volt számunkra ez a nap, hogy  ráeszméljünk : igenis van esélyünk jó szélben is megelőzni a nálunk jóval nehezebb testsúlyú egységeket is. A második nap is három futamot rendeztek, de ez jóval nehezebb nap volt mint az előző. A három rajtból kettőt is elrontottunk, így nagyon nagyokat kellett küzdenünk, hogy visszajöjjünk az élmezőnybe. Végül sikeresen megtartottuk a második helyünket, aminek nagyon örülünk, mert ez volt az első dobogós helyezésünk nemzetközi versenyen. Most két nap pihenés vár ránk, amelyeken maximum pár órát szeretnénk vitorlázni, hogy kijavítsunk pár hibát, amelyek most a versenyen jöttek elő. "
Intervela eredmény ITT


Gyapjas Balázs és Zsombor a  az elmúlt tíz-tizenöt évben Magyarországon szinte kihalt, korábban sikeres magyar versenyzőkkel is büszkélkedő olimpiai kétszemélyes 470-es osztály fő felélesztői. 2016 januárjában junior világbajnoki 5. hellyel hívták fel magukra a figyelmet.

A balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet versenyzői, és az utóbbi időben magyar részről a Repülő Hollandi osztályban tizenegyszeres világbajnok és ötszörös Európa-bajnok Majthényi Szabolcs segíti a felkészülésüket, míg külföldön javarészt olasz edzőkkel dolgoznak. Itthon kezdetben az egyesületük karolta fel külföldi versenyzésüket, illetve sokat köszönhetnek Fazekas Gábornak, akinek a hajóján is sokszor ott vannak mindketten nagyhajós versenyeken. Az utóbbi időben pedig az évről-évre javuló költségvetésű Magyar Vitorlás Szövetség is befogadhatta őket a szerződéses, tehát kiemelten támogatott versenyzők szűk csoportjába Berecz Zsombor, Érdi Mári és a Vadnai-testvérek mellé. Így idén egy újonnan beszerzett ausztrál McKay hajóval és egy jól eltalált középkemény Superspars árbóccal a sebességük is jelentősen javult.
2017-ben Arany csoportba kerültek a 470-es osztály felnőtt Európa-bajnokságon és a vilagbajnokságon egyránt, amire bő két évtizede nem volt példa a magyar vitorlás sportban. Ezeken a versenyeken elért 24. illetve 22. helyük nagyon bíztató, különösen a korukat, és a tehetségükből is fakadó gyors fejlődési tempójukat figyelembe véve.

Most éppen nagy sorozatba kezdtek. Augusztus 6-án rajtol a 470-es junior Európa-bajnokság a Garda-tavon, majd Japánba utaznak, ahol a korosztályos, U21-es világbajnokságon, egy hónappal később pedig az új Világkupa szezon első versenyén vitorláznak.

Csatolt képek: