420-ban négy páros, 470-ben pedig két egység is bejutott az aranycsoportba.

A 420-470 hajóosztályok számára rendezett junior Európa-bajnokságon Balatonfüreden hat futam után kialakult az arany, ezüst és a bronz csoportok beosztása. A magyar fiatalok ismét remek eredményeket értek el, mivel 420-ban négy páros is bejutott az első 40-be, a legjobb magyar Grams Dominik és Petrahai Gergely lett az ötödik helyen került be az arany csoportba. A 470-es osztályban ketten jutottak a legjobbak közé, a Szamódy Tamás – Bárdos Mihály egység a 12. helyen szerepel legjobb magyarként.

 

A magyar csapatok eredményei:

 

420:

  1. Grams Dominik – Petrahai Gergely (THE) 24.
  2. Rozsnyay Domonkos – Czeizel Jonatán (Spartacus) 41.
  3. Földesi Péter – Borsos Dániel (THE) 45.
  4. Gráfel Vince – Doubravszky Bálint (THE) 49.

 

470:

  1. Szamódy Tamás – Bárdos Mihály (BYC) 32.
  2. Váradi Imre – Serke Áron (BYC) 40.

 

Csütörtökön folytatódik az Európa-bajnokság mindenkinek a saját csoportjában.

 

 

 

Regős Attila – 420-as osztály edzője (THE)

„Az eredmények kicsit jobbak, mint amire számítottunk. Kedden nagyon jó napja volt az egész csapatnak, ma a Dominik folytatta, remek két futamot ment (2. és 6. hely). A mezőny egyébként nagyon erős, főleg a franciák, görögök nagyon jók, de érhető is, hiszen sokkal több órát tudnak a vízen edzéssel tölteni, mint mi. Ott kint több száz gyerekből válogatják össze azt a keretet, amelyik részt vesz egy világversenyen, nálunk meg összesen tizenhat 420-as van. „Nehéz lesz ezeket a helyezéseket megőrizni, de mindent megpróbálunk majd, a gyerekek nagyon jól érzik magukat.”

 

Szamódy Tamás

„A verseny előtt úgy indultunk neki, hogy alig hittük el az eredményeket, aztán a keddi nap nagy önbizalmat öntött belénk. Úgy érzem, hogy még tudunk jobbak is lenni, az a fő cél, hogy első tízbe bejussunk. Ha nagyon kifújt szél lesz, akkor nehéz dolgunk lesz, mivel a tapasztaltabbak és többet vitorlázott versenyzők nagyobb előnnyel indulnak. De ha okoskodós, igazi balatoni szél lesz, akkor könnyebben bejutunk. Most jó a sebességünk is, most erre a nagy szeles dologra ráéreztünk. Úgy láttam külföldieken, hogy kis széllel nem igazán tudtak mit kezdeni, nem ilyen körülményekhez vannak szokva. Számunkra a hazai pálya előnye mindenképpen bevált, valamint nem mindig a szabályos nagymezőnyös taktikát választjuk, hanem merünk kockáztatni.”

 

Váradi Imre

„Nagy elvárásoknak kell megfelelnünk itthon, és jó érzés, hogy azért egészen sikerül ezeknek megfelelni! Gondoltuk, hogy jól kéne majd teljesíteni, de nem mertünk pontosan semmit elhatározni. Nem tudom biztosan, hogy csak szerencsénk volt, vagy csak ez a nagy motiváció adott ennyi erőt, de nagyon örülünk a helyezésnek. Szamódyékkal sokat voltunk külföldön és edzettünk is együtt, azt hiszem felhúztuk egymást. Reméljük, hogy feljebb tudunk majd még jönni, az igazán jó lenne!”