420-470 Junior EB 6. napi beszámoló

Mivel egész nap tükörsima volt a víz a balatonfüredi MVSZ kikötő előtti területen, egyetlen futamot sem rendeztek az Európa-bajnokság résztvevői számára. Vasárnap a 420-as mezőny rendesen versenyzik, a 470-es osztály a Medal Race-szel kezd, amibe az abszolút értékelés első tíz helyezett párosa be.

 

Nem volt túl sok ok az ünneplésre szombaton, mivel szinte semmi szél nem fújt a Balatonon egész nap. Mégis, az már biztos, hogy a német Viktoria JURCZOK ésJosephine BACH megszerezte a női junior világbajnoki címét. Már 21 ponttal vezettek a második helyezett görög egység előtt, így már behozhatlan előnyre tett szert az első helyen. JURCZOK és BACH a tizedik helyen áll az összetettben, ami egyben azt is jelenti, hogy ők az egyetlen női résztvevői a legjobb tíznek. “Versenyezhetünk a Medal Race-ben a fiúk ellen, és már nincs rajtunk nyomás sem a női világbajnoki cím miatt.” – mondta Jurczok.

 

Valóban fontos eredmény ez a német lányok számára, akik még néhány héttel ezelőtt a görögországi 470-es junior világbajnokságon majdnem ezüstérmet szereztek. “Nagyon örülünk az itteni eredménynek, főleg a Görögországban történtek után” – mondta JURCZOK. “Ott vezettük a Medal Race-t, de túlságosan izgatottak voltunk. Rossz utat választottunk az egyik fordulónál, és az első helyről az utolsóra estünk vissza.” Még érmet sem sikerült szerezniük, a negyedik helyen végeztek a világbajnokságon.

 

Ezúttal már nem hibáztak, és JURCZOK meg volt elégedve magával és csapattársával BACH, mivel komoly kihívásoknak kellett megfelelniük a Balatonon. “Azt hiszem az volt a kulcs a dolognak, hogy tervet csináltunk, és aztán ezen terv alapján mentünk végig az EB-n. Ez a taktika bevált nekünk, legközelebb is így fogjuk csinálni.”

 

A férfiak mezőnyében még nem dőlt el a bajnoki cím sorsa, bár a francia Sofian BOUVET és Jeremie MION megnyugtató, 13 pontos előnnyel várja a folytatást a német Ferdinand GERZ és Tobias BOLDUAN előtt, de mint tudjuk, a Balatonon semmi sem biztos.

 

Sebastián PERI BRUSA, az argentin csapat egyik tagja az ötödik helyen áll összetettben, és már semmilyen matematikai esélye nincsen arra, hogy utolérje az élen a franciákat. A korábbi ISAF junior világbajnok már letett arról, hogy az első helyezettet utolérje. “Csalódott vagyok, hogy már nincs esélyem a bajnoki címre, de hát ezt érdemeljük, mivel sokat hibáztunk a verseny elején. Végülis azért jól versenyeztünk, és talán az ezüst még meglehet.” – mondta.

 

A Medal Race tíz résztvevője egy külön eligazításon vett részt szombaton este, az arany csoport további 21 résztvevője, csakúgy mint az ezüst és a bronz csoport versenyzői vasárnap még egy futammal megtoldják a bajnokságot.

 

Néhány mondat erejéig megemlítjük még az ezüst csoport első két helyezett párosát, az élen az olasz Paolo CATTANEO és Vittorio ZAOLI áll, de nagyon kell figyelnüik az őket szorosan követő magyar SZIGETHI Botond és JOO Kristóf párosra.

 

A bronz csoportban minden férfi azt lesi, hogy a csoportot vezető VIGH Réka és SZABÓ Kinga hogyan teljesít majd az utolsó napon. Az biztos, hogy a vasárnapi futamra még sok izgalom marad, nem csak a Medal Race, hanem a 470-es osztály minden futamában.

 

 

 A Medal Race-be jutott csapatok:

 Bouvet Sofian - Mion Jeremie (FRA) 23
Gerz Ferdinand - Bolduan Tobias (GER) 36
Sivitz Kosuta Simon - Farneti Jas (ITA) 38
Stavrou Michalis - Papadopoulos Stathis (GRE) 42
Peri Brusa Sebastián - Masseroni Santiago (ARG) 45
Brauchli Yannick - Hausser Romuald (SUI) 49
Neoclaras Makarios - Tsangk Orestis (GRE) 52
Mikulin Mitja - Princic Sebastian (SLO) 59
Balzeau Beranger - Fountaine Mathieu (FRA) 62
Jurczok Vicktoria - Bach Josephine (GER) 76 

 

A Szamódy Tamás – Bárdos Mihály páros két pont híján éppen nem jutott be a legjobb tízbe.

Támogatóink: