420-470 Junior EB 2. napi beszámoló

Erős szélben három futamot rendeztek kedden.

Mindhárom futamot megnyerte a Ferdinand GERZ és Tobias BOLDUAN alkotta német egység a 470-es osztályban az EB második napján.

 

A Balaton nem igazán a vad és erős szeleiről híres, de kedden még húsz csomós szelek is fújtak, amelyet maximálisan kihasználtak a némeket. “Nem könnyű minden futamot megnyerni, főleg nem egy Európa-bajnokságon.” – mondta BOLDUAN. “Jól vettük a bójákat és egy kicsit szerencsénk is volt, meg gyorsak is voltunk. Jó kis verseny lesz ez a bajnokság!”

 

A 92 résztvevő egység három futamot tudott teljesíteni, és mások is jól szerepeltek a keddi napon. Az argentinok, Sebastian PERI BRUSA és Santiago MASSERONIkét első és egy harmadik hellyel már csak 1 ponttal vannak lemaradva az összetettbeli első helyezettől. Mögöttük is mindössze 1 ponttal áll a harmadik helyen a 470-es junior világbajnok, a francia Sofian BOUVET and Jeremie MION.

 

“Nem volt olyan könnyű a mai nap, mint amit reméltünk, de egészen gyorsak voltunk.” – mondta MION. “A cirkáló szakaszban nem választottunk jó taktikát. nem rajtoltunk rosszul, de a bójakerülésünk nem volt az igazi, így az első fordulónál a 15-20. hely körül voltunk. Utána már a bőszeles szakaszban jó sebességgel tudtunk haladni, és végül 3., 2. és 2. helyet értünk el. A szél nagyszerű volt, 10-20 csomó között fújt, és sokkal több, mint amit reméltünk.”

 

A másik francia csapat, Beranger BALZEAU és Mathieu FOUNTAINE szintén jól teljesített ebben a szélben, mivel 8., 1. és 3. pozíciókban végeztek. “Úgy gondolom, hogy jelen körülmények között ez az eredmény és a sebességünk egészen megfelelő.” – mondta BALZEAU, aki kárpótolni szeretne minket a junior világbajnokságon elért meglehetősen rossz teljesítmény után, mivel ott csak a 25. helyet érte el. “Nagyon csalódottak voltunk a vb után, így itt nyernünk kell.” Jelenleg a csapat az ötödik helyen áll az összetettben.

 

21 női csapat is található a mezőnyben, egy kis verseny a versenyben, amelyet az összetettben a 24. helyen álló francia páros, Pauline COURTOIS és Marion BOUILLERCE vezet.

 

Nem igazán küzd az olasz Camilla MARINO és Claudia SORICELLI a női bajnok párosa címért, de mindenképpen egy olyan csapatról van szó, akikre érdemes odafigyelni. “A mai első futamunk tragikus volt.” – mondta nevetve Marino lenyűgöző nápolyi akcentussal. “Első alkalommal próbáljuk ki a 470-est, és ma közepesen teljesítettünk. Erős volt a szél, mi pedig gyengék.” A páros jelenleg a 46. helyen áll, és valószínűleg erre az egy hétre Balatonfüreden egész életében emlékezni fog. 420-ban ezüstérmet szereztek a Volvo ISAF ifjúsági világbajnokságon Brazíliában néhány héttel ezelőtt, és nemrég még egy másik ezüstéremmel lettek gazdagabbak a 420 világbajnokságon a Garda-tavon.

 

Nem igazán számít már újonc párosnak a Stephanie HUDSON és Alexander SACHS alkotta vegyespáros a 73. helyen. Hudson úgy foglalta össze a keddi napjukat, hogy “érdekes volt”. Amikor megkértük, hogy fejtse ki bővebben, az amerikai versenyző ennyi tett hozzá: “Majdnem elveszítettük a spinnakerünket, vissza kellett menni érte, amellyel legalább 10 helyet veszítettünk. Ez a nap még csak a negyedik volt, amelyet együtt töltöttünk a hajóban, így ilyenek még simán megtörténhetnek.”

 

Sok csapat barna iszappal borított vitorlával tért vissza a kikötőbe, mivel a Balaton víze eléggé sekély, és sokszor az aljáról húzták vissza a vitorlákat. Így járt a szingapúri csapat is, Jovina CHOO és Sara TAN  az utolsó futam után egy 20 csomós befújásnál. Mások nem úszták meg ennyivel, a malayziai Ku ANAS KU ZAMIL és Muhammad HANAFI NAZARUDDIN felborult az egyik futamon, és az egyik zsűrihajó húzta ki őket az iszapból.

 

A 420-as osztályban a szél megtréfálta a versenyzőket. Amikor a 470-es mezőny befejezte az utolsó futamot, egy komoly vihar érkezett füredi vízterület fölé, és a 420-as edzőhajók segítettek a mentésben és a biztonságos partra szállásban.

 

5 futam után már csak a szerdai nap maradt, hogy az arany, ezüst és bronz csoportbeosztás kialakuljon. Talán csak azért is 1 futamot terveztek erre a napra, mert este egy kis diszkózást szerveztek a résztvevőknek.

Támogatóink: